Lorysa krasnogłowa jest bardzo małą papugą osiągajacą wymiary do 20 cm długości, główny kolor jej zabarwienia to zielony . Samiec ma czerwone czoło, kark żółty, fioletowe zabarwienie na głowie tuż za oczami biegnące ku dołowi na policzek. Samica prawie identyczna jak samiec jednak z mniejszą iloscią innych kolorów prócz zielonego i bledsza.
Papuga ta rozpowszechniona jest w lasach i na otwartych obszarach na wyspach Wetar i Timor. Spotkać ją można od poziomu morza aż do wysokości 1500 m. Lorysa ta występuje zazwyczaj w niewielkich stadach.
Dzięki postępującej utracie siedlisk, nieograniczonego nielegalnego odłowu Lorysy te są oceniane jako bliskie wyginięcia i ze względu tego zagrożenia są wpisane w IUCN na Czerwoną Listę Gatunków Zagrożonych. Załącznik II CITES
Istnieją dwa lub trzy słabo zróżnicowane podgatunki:
* T.i iris (West Timor)
* T.i wetterensis (Wetar) - większy obszar ciemniejszy z boku głowy.
* T.i rubripileum (East Timor) - Potylica również czerwone, niebieskie pasmo na wierzchu głowy.
Długośc tej papugi z rodziny Psittacidaemierzy 20 cm (8 cali). Jest ona głównie koloru zielonego w jasno-zielone poprzeczne prążki na spodzie. Głowa jest czerwona, nad okiem i tuż za nim jest zabarwienie niebieskawo-fioletowe rozciągające się na otworach usznych. Dziób jest czerwono-pomarańczowy, tęczówka jest pomarańczowa, a nogi są niebiesko-szare. Obie płcie są prawie identyczne, ale czerwony kolor na głowie u samiczek jest jaśniejszy i mniej intensywny. Młode osobniki przypominają samiczki, ale mają brązowawy dziobek, tęczówki brązowe, ciemniejsze fioletowe pasma i mniej czerwonego na głowie. Zakres i odcień czerwonego i fioletowego koloru na głowie waha się i jest zróznicowany u dwóch lub trzech podgatunków stwierdzonych w naturze (dokładnie nie wiadomo czy 2 czy 3 podgatunki).
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6113 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2012-10-03, 19:36
Jak dla mnie są to jedne z mniejszych i ładniejszych lorys. Ciekaw jestem jak z ich dostępnością, chociażby u południowych sąsiadów i jaka jest ich cena ?
Czy hodowla tych ptaków jest taka sama jak lorys tęczowych czy się czymś rózni ?
Wysłany: 2022-10-07, 23:15
Od 2 dni i u mnie.
Fajne maleĹstwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum