Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 12 Gru 2009 czyli 5247 dni temu Posty: 742 Podziękowania: 39/158 Skąd: Łęczyca
Wysłany: 2010-12-26, 00:32 Choroby wynikające z niedoborów witamin u kur.
Jak wiadomo przewód pokarmowy kur jest stosunkowo krótki i procesy trawienne są mało skomplikowane. W związku z tym w żywieniu niezbędne jest stosowanie pasz wysokowartościowych i łatwoprzyswajalnych. Często pomimo stosowania mieszanek pełnoporcjowych zdarzają się przypadki spowodowane niedoborem różnych składników pokarmowych. Niedobór białka przeważnie wynika z braku niezbędnych aminokwasów egzogennych, których źródłem są pasze pochodzenia zwierzęcego. Niedostatki te powodują zwiększenie liczby niezapłodnionych jaj, spadek nieśności oraz zahamowanie wzrostu kurcząt.
Skarmiane pasze muszą mieć zgodny z zapotrzebowaniem kur stosunek składników białkowych do energetycznych. Niedobory składników energetycznych powodują zwiększone i nieracjonalne zużycie pasz białkowych i zaburzenia w przemianie materii wynikające ze zbyt niskiego poziomu węglowodanów w organizmie oraz przebiałkowania.
Braki witaminy A wywołują u kur zahamowanie wzrostu, zaburzenia w produkcji w produkcji pełnowartościowego nasienia, spadek nieśności, obniżenie odporności na choroby infekcyjne.
Niedobór witaminy D3 powoduje obumieranie zarodków, krzywicę u piskląt i łomikost u ptaków dorosłych.
Niedosyt witaminy E powoduje zmiany w mięśniach i tkankach nerwowych, dużą śmiertelność zarodków i piskląt oraz mniejszą nieśność i ilość zapłodnionych jaj.
Witamina K jest normalnie syntetyzowana przez florę bakteryjną jelit.
Leczenie farmakologicznie niszczy drobnoustroje w jelitach, pozbywając ptaki jej źródła. Koniecznie jest więc uzupełnienie paszy witaminą K. Jej niedobory powodują obniżenie krzepliwości krwi i zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych. Powoduje ty wynaczynienia i krwawe wylewy.
Witaminy z grupy B biorą udział w procesach przemiany materii. Niektóre z nich są syntetyzowane przez florę jelitową. Antybiotyki zabijają te bakterie, więc po takiej kuracji koniecznie jest dodawanie ich do paszy.
Witamina C jest syntetyzowana przez organizm ptaków z pożywienia, jednak w warunkach hodowlanych czasami zachodzi konieczność uzupełnienia jej ilości.
W celu zapobieżenia niedoborów witamin należy podawać preparaty witaminowe takie jak polfamiksy i polfasole przeznaczone dla określonych grup drobiu.
Sód i potas biorą udział w procesach regulacji ciśnienia osmotycznego. Niedobory tych pierwiastków występują raczej rzadko, a obawiać się należy raczej zatruć spowodowanych zbyt niskim poziomem sodu, występującym w postaci soli kuchennej.
Magnez powinien występować w ilości 60mg/kg masy ciała, ale zapotrzebowanie na niego wzrasta wraz ze zwiększeniem się ilości wapnia w pokarmie. Zbyt mała ilość magnezy powoduje zaburzenia w budowie układu kostnego u zarodków oraz zwiększa śmiertelność piskląt. Ptaki dorosłe na jego niedobór reagują spadkiem nieśności.
Ostatnio zmieniony przez kamillo1395 2010-12-26, 00:35, w całości zmieniany 1 raz
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum