Wybierz język:
     » Portal » Użytkownicy » Grupy » Statystyki » Czat » Album » Mapa Hodowców » Kalendarz » POBIERALNIA
     » Rejestracja » Zaloguj » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
  

 Ogłoszenie 

Prosimy wszystkich o zapoznanie się z Regulaminem Forum - PRZECZYTAJ . Z FORUM usuwane będą też osoby (nick) które nie aktywowały swojego konta !


Poprzedni temat «» Następny temat
Owocożer różowogłowy - Ptilinopus porphyreus
Autor Wiadomość
T Doron 
Mega User
T Doron



Pomógł: 10 razy
Dołączył: 11 Lis 2008
czyli 3633 dni temu
Posty: 31
Otrzymał 6 podziękowań
Skąd: Osmolice
Wysłany: 2010-10-26, 18:44   Owocożer różowogłowy - Ptilinopus porphyreus

Witam!
Niżej artykuł mojego autorstwa wraz z fotografią o owocożerze różowogłowym. Ukazał się on w "Nowej Exocie" nr 5/2010.

Owocożer różowogłowy ( Ptilinopus porphyreus )

Ang.: Pink-headed Fruit-dove, Pink-necked Fruit-dove, Temminck’s Fruit-dove
Niem.: Rothals-Fruchttaube, Rosenkopf-Fruchttaube
Fran.: Ptilope porphyre
Czes.: Holub vínokrký, Růžový-vedl holubici ovoce

Wśród dużej, bo liczącej 51 gatunków, grupy owocożernych gołębi z rodzaju Ptilinopus większość cechuje się soczystym, oliwkowozielonym ubarwieniem ciała. Innego koloru są najczęściej głowa, szyja i spód tułowia. Jednym z gatunków odznaczających się najbardziej kolorowym i charakterystycznym wzorem na tych częściach ciała jest owocożer różowogłowy. Nieprzeciętny urok tych ptaków sprawił, że są prawdziwą ozdobą niektórych ptaszarni i hodowli prywatnych. Prawdopodobnie również nie bez powodu ilustracja przedstawiająca właśnie ten gatunek zdobi okładkę najnowszej monografii gołębi świata z 2001 r.
Ptak ten został opisany w 1822 r. przez holenderskiego arystokratę i zoologa – Coenraada Jacoba Temminck’a ( 1778-1858 ) na podstawie okazu pochodzącego z Jawy. Badacz uznał go za przedstawiciela gołębi właściwych i nazwał „Columba porphyrea”. Później zaliczano go do rodzaju Leucotreron. Najbliżej spokrewniony jest z trzema owocożerami ( czarnogrzbietym – P.cinctus, czarnowstęgim – P.alligator i czerwonoplamym – P.dohertyi ), które odznaczają się jednobarwnie czarnym wierzchem ciała i białą lub szarą głową. U opisywanego gołębia nie wyróżnia się podgatunków.
Jest średniej wielkości ptakiem o długości ciała wynoszącej 29 cm. Masa ciała jest nieznana. Jest nieco większy od, powszechnie spotykanej w hodowlach, cukrówki ( Streptopelia roseogrisea var. ‘risoria’ ). Samica jest nieco mniejsza od samca. Dymorfizm płciowy jest bardzo słabo wyrażony. Dorosły samiec ma całą głowę, szyję i gardło różowawofioletowe. U nasady szyi kolor ten jest najintensywniejszy. Tam również wyraźnie odgranicza go biały, poprzeczny pas przechodzący u dołu w czarniawy. Brzuch i boki ciała są popielatoszare. Podogonie jest żółtawe. Grzbiet, skrzydła oraz kuper są oliwkowozielone. Nieco ciemniejszą barwę mają lotki. Wierzchnia część ogona jest zielona. Jego spód zaś dwukolorowy ( nasada sterówek jest ciemnoszara, zaś ich końcówki są popielate ). Tęczówka oka – czerwonobrązowa. Dziób jest zielonkawy, nogi – różowawe.
Samica wygląda niemalże identycznie. Głowa i szyja mają u niej nieco bledszy odcień, często z oliwkowym nalotem. Również biały i ciemny pas na szyi jest mniej wyraźnie zaznaczony i przyprószony szarymi piórami.
Ptaki młode odznaczają się zielonym ubarwieniem prawie całego ciała. Większość piór ma dodatkowo żółte zakończenia. Brzuch jest żółtawy.
Głos tego gołębia opisywany jest jako miękkie „ho”.
Gatunek ten ma bardzo ograniczony zasięg występowania. Żyje jedynie na trzech indonezyjskich wyspach: Jawie, Bali i Sumatrze. Na tej ostatnie stwierdzono go tylko w rejonie Barisan ( na południu wyspy ) w pobliżu dwóch masywów: Mt Kerinci i Mt Dempu. Znane są również niepotwierdzone obserwacje tego gołębia z niewielkiej wyspy Sipura ( leżącej u zachodnich wybrzeży Sumatry ).
Siedliskiem jego życia są górskie tereny zadrzewione położone na wysokości 1400-2200 m n.p.m. Preferuje pierwotne drzewostany zlokalizowane na południowych, nagrzewających się zboczach. Spotykany jest pojedynczo lub parami. Widywano również grupy złożone z czterech osobników. Jest ptakiem płochliwym i trudnym do zauważenia w środowisku naturalnym. Całe życie spędza wśród koron drzew i jedynie sporadycznie bywa obserwowany na dnie lasu.
Jest gołębiem owocożernym i żywi się głównie figami. Brak jest jednakże dokładnym danych na temat diety tego gatunku w naturze.
Biologia lęgowa owocożera różowogłowego na wolności jest bardzo słabo poznana. Sezon gniazdowy przypada na początek pory deszczowej ( okres od października do listopada ). Zachowania tokowe nie zostały jeszcze opisane. Gniazdo ma postać niewielkiej, niedbale zbudowanej konstrukcji składającej się z drobnych gałązek umieszczonych na poziomej, rozwidlonej gałęzi niskiego drzewa lub krzewu ( rosnącego w warstwie podszytu ). Najczęściej budowane jest na wysokości 5-6 m nad ziemią. Lęg składa się tylko z jednego jaja o gładkiej, białej skorupie. Pojedyncze zniesienie jest cechą charakterystyczną niemal wszystkich owocożerów, u których znana jest biologia rozrodu. Ze środowiska naturalnego znana jest obserwacja lęgu liczącego trzy jaja ( ze wschodniej Jawy ). Najprawdopodobniej było to zniesienie pochodzące od kilku samic. Oba ptaki tworzące parę rodzicielską zajmują się inkubacją. Zauważono, że w czasie dnia jajo wysiaduje głównie samiec. W wieku 10-15 dni pisklę przebywa jeszcze w gnieździe.
Gołąb ten jest spotykany w kolekcjach wielu, głównie północnoamerykańskich, ogrodów zoologicznych. W Europie można go zobaczyć głównie w kilku niemieckich ogrodach i ptaszarniach. Są eksponowane m.in. w zoo w Kolonii ( para ptaków od 2008 r.; przychówek w 2009 r. ), Weltvogelparku Walsrode ( kilka osobników ). W tym ostatnim są trzymane od 1999 r. Pierwszy przychówek w niewoli uzyskano w 1932 r., w Ogrodzie Zoologicznym w Berlinie. Od 2003 r. rozmnażają się również w Walsrode. Jest spotykany także w prywatnych hodowlach zachodnioeuropejskich oraz czeskich. Tak jak i inne owocożerne, tropikalne gołębie wymaga większych wolier, gęsto obsadzonych roślinnością. Na okres zimowy musi być przeniesiony do ogrzewanego pomieszczenia. Jest zgodny w stosunku do innych, nawet mniejszych ptaków. Można go trzymać razem m.in. z różnymi wróblakami oraz kurakami. Owocożery nie powinny mieć jednakże kontaktu z domowymi lub miejskimi gołębiami. Jego dieta składa się z różnego rodzajów owoców ( krojone jabłka, porzeczki, agrest, poziomki, czereśnie, wiśnie, czarny bez, borówki ). Nie zaleca się podawania bananów, które bardzo zanieczyszczają dzioby ptakom i są trudne do połknięcia. Dodatkowo powinno się podawać ( najlepiej w zmieszaniu z owocami ) gotowany ryż oraz mieszankę jajeczną. W okresie zimowym warto nauczyć ptaki jedzenia owoców z kompotu oraz drobno pokrojonych moreli, fig, daktyli czy rodzynek. Część ptaków zjada również kiełkowaną mieszankę lęgową przeznaczoną dla gołębi domowych oraz nieco drobnego, suchego ziarna. Niezbędnym uzupełnieniem jadłospisu są witaminy i substancje mineralne. Jest gatunkiem bardzo wrażliwym na infekcje pokarmowe. Dlatego pokarm powinno się podawać na specjalnych tackach zawieszonych nad ziemią, a opadłe na dno woliery resztki pokarmu w miarę szybko usuwać. Ptaki te, podobnie jak wszystkie owocożerne gołębie, mają płynny kał. Ważne więc jest regularne sprzątanie dna woliery. Dużym ułatwieniem może być sypanie co pewien czas pod najchętniej odwiedzanymi przez gołębie żerdziami warstwy piasku, w który będą wsiąkać odchody, a który stosunkowo łatwo jest usunąć. Aby zachęcić ptaki do lęgów warto zbudować wśród roślinności w wolierze kilka platform pod gniazda. Mogą to być np. różnego rodzaju płaskie koszyki wiklinowe, fragmenty siatki z powplatanymi w nią patykami, płaskie i niegłębokie drewniane skrzyneczki. Gołębiom tym zakłada się obrączkę o średnicy 6,5 mm. Osobniki widoczne na fotografiach pochodzą z kolekcji Weltvogelparku Walsrode. Są tam eksponowane obecnie w Hali Tropikalnej ( Tropenwaldhalle ) prezentującej głównie ptaki Indonezji i Nowej Gwinei.. Przebywają tam w zgodzie z szeregiem znacznie mniejszych od siebie ptaków, m.in. z kilkoma innymi gatunkami gołębi, egzotycznymi szpakami. Latają swobodnie wśród roślinności. Dosyć trudno jest je zauważyć. Najlepszym rozwiązaniem jest obserwacja okolic karmideł, do których co jakiś czas przylatują aby się posilić.
Owocożer różowogłowy, mimo że jest uważany za gatunek wciąż jeszcze pospolity i liczny, jest wpisanym na „Czerwoną Listę Gatunków Zagrożonych” Światowej Unii Ochrony Przyrody ( IUCN Red List Category ). Ma status taksonu mniej narażonego na wymarcie ( Least Concern ). Nie ma go na liście Konwencji Waszyngtońskiej ( CITES ). Nie jest znana jego liczebność na wolności. Lokalnie zagrażać mogą mu niekontrolowane wycinki drzewostanu w celach powiększania terenów rolniczych. Niektóre populacje występują na obszarach chronionych, np. w Kerinci-Seblat National Park ( obejmującym m.in. sumatrzańską górę Mt Kerinci ). W swojej wyspiarskiej ojczyźnie jest chętnie trzymany w klatkach przez bogatszych tubylców. Miejmy nadzieję, że z czasem te piękne ptaki staną się powszechniejsze także wśród naszych hodowców. Swoją nieprzeciętną urodą z pewnością na to w pełni zasługują.

Opracowano na pds.:

1.del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J. (eds.), 1997 : Handbook of the Birds of the World. Vol.4. Lynx Edicions, Barcelona ( str. 204-206 )
2.Dickinson E.C. (eds.), 2003 : The Howard & Moore Complete Checklist of the Birds of the World. 3rd edition. Princeton University Press, Princeton, New Jersey ( str.174 )
3.Doroń T., 2008 : Owocożer purpurowy. Woliera 6/2008 (56), Wyd. Zagroda, Kazimierów ( str.67-69 )
4.Gibbs D., Barnes E., Cox J., 2001 : Pigeons and Doves. A Guide to the Pigeons and Doves of the World. Pica Press, Sussex ( tab.51, str.457-458 )
5.Goodwin D., 1983 : Pigeons and Doves of the World. 3rd edition. Cornell University Press, Ithaca, New York ( str.273 )
6.http://www.app.isis.org/abstracts/abs.asp
7.http://www.birdlife.org
8.http://www.zootierliste.de/
9.Kruszewicz A., 2007 : Owocożer różowogłowy. Woliera 2/2007 (46), Wyd. Zagroda, Kazimierów ( str. 56-57 )
10.Vogelpark Walsrode – przewodnik z lat 2007-2009 ( wyd. 33 )

mgr inż. Tomasz Doroń
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły

Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów? Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie: Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!

gazd 
gazd



Moja specjalizacja:
Inne

Dołączył: 26 Lip 2010
czyli 3011 dni temu
Posty: 7
Otrzymał 2 podziękowań
Skąd: Czechy

Wysłany: 2010-12-10, 20:31   

Dobrý večer pane Tomasz, najde se v Polsku chovatel plodožravých holubů rodu Ptilinopus?
Jsem chovatelem z ČR a rád bych navázal kontakt s chovateli z PL.
Děkuji Zdeněk Gajdoš


Witam.
Jestem hodowcą z ČR i szukam kontaktu na hodowcą gołębi Ptilinopus.
Dziękuję. G.Z.
Ostatnio zmieniony przez grajgul 2010-12-11, 14:07, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
grajgul 
Mega User



Moja specjalizacja:
Papugi

Pomógł: 16 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Sty 2008
czyli 3930 dni temu
Posty: 901
Podziękowania: 74/106
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 2010-12-11, 14:09   

gazd, T Doron, ostatnio nie logował się na forum, także musisz poczekać na odpowiedź ;)
_________________
Artykuły rehabilitacyjne i nie tylko - www.kursmed.com

Pozdrawiam cie Gość, :)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
gazd 
gazd



Moja specjalizacja:
Inne

Dołączył: 26 Lip 2010
czyli 3011 dni temu
Posty: 7
Otrzymał 2 podziękowań
Skąd: Czechy

Wysłany: 2010-12-11, 15:01   

grajgul1992, rozumím, jen jsem mou žádost napsal i v polském jazyce. G.Z.

Rozumiem, ja tylko napisałem wniosek nawet w języku polskim. GZ
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
birdman 
Mega User



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Lip 2011
czyli 2642 dni temu
Posty: 252
Podziękowania: 20/5
Wysłany: 2011-09-21, 20:50   

witam.Spotkał się ktoś z was z gołębiami z rodzaju Ptilinopus w krajowych lub w zagranicznych hodowlach? Jaka jest cena tych ptaków?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
atma 
Specjaliści



SPIS-HODOWCÓW: http://www.spis-hodowcow.pl/atma
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Dołączył: 13 Kwi 2009
czyli 3480 dni temu
Posty: 708
Otrzymał 100 podziękowań
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2011-09-22, 07:13   

birdman, w sierpniu mój dobry znajomy z Czech proponował Ptilinopus pulchellus 010 za 800 euro pare , P. melanospila 010 za 600 euro para
_________________

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
JC 
Specjaliści



Pomógł: 81 razy
Dołączył: 21 Sty 2008
czyli 3928 dni temu
Posty: 1931
Podziękowania: 126/25
Skąd: Nowodworze
Wysłany: 2011-09-22, 12:12   

A już myślałem, że atma, je wprowadził do swojej hodowli , a tu mowa o kasie :-( :lol:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
birdman 
Mega User



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Lip 2011
czyli 2642 dni temu
Posty: 252
Podziękowania: 20/5
Wysłany: 2011-09-22, 19:09   

piękne gołębie szkoda tylko,że tak ciężko je kupić. Z tego co wiem to gościły u nas gołębie owocożerne z rodzaju Ducula i Treron, a o rodzaju Ptilinopus nie słyszałem żeby ktoś posiadał w Polsce
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
krzysiek007 
Mega User



Pomógł: 28 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Paź 2008
czyli 3668 dni temu
Posty: 1113
Podziękowania: 87/27
Skąd: woj.świetokrzyskie
Wysłany: 2011-09-22, 20:03   

birdman napisał/a:
piękne gołębie szkoda tylko,że tak ciężko je kupić.


Wystarczy wybrac się na zachód i zawsze można coś tam kupić. Tylko te ceny,ale ptaki naprawdę cudo :-o
_________________

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
..:: AVIORNIS ::..




AVIORNIS POLECA:



SZUKAJ NA GOOGLE!

Twoja wyszukiwarka



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


..:: WSPÓŁPRACUJEMY ::..
>> Spis-Hodowcow.pl - Magazyn dla miłośników Fauny i Flory >> Hodowla ptaków - Jacek Masternak >> Ptasie podróże - Artur Bujanowicz >> NOWA EXOTA >> Andrzej Jarosz >> Henryk Kościelny - fotografia przyrodnicza >> Hugo Barbosa >> Blog - Portugalia >> Hugo Barbosa & Iñaki García Hernández- Portugalia/Hiszpania >> Snyder s Grouse & Waterfowl Park >> Baza turystyczna

Od 2008 roku - Aviornis.com.pl © Wszelkie prawa zastrzezone.
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 17
..:: Giełda ::..


..:: OFERTA REKLAMOWA NA AV ::..


..:: POLECAMY ::..
Inkubatory do wylęgu jaj


..:: POLECAMY ::..
sklep internetowy


..:: POLECAMY ::..


..:: SERWIS I CZASOPISMO HODOWCÓW ::..



..:: Czasopismo hodowcy ::..

..:: SERWIS HODOWCÓW ::..


..:: ZAPRZYJAŻNIONA STRONA ::..


..:: Baza CITES ::..


..:: Polecamy ::..

..:: SKLEP INTERNETOWY ::..
Planeta-zoo

..:: POLECAMY ::..
Euro Zoo

..:: POLECAMY ::..
Euro Zoo


..:: POLECAMY ::..


. SERWISY AUKCYJNE .









.: ASPEKTY PRAWNE :.