Użytkowanie mięsne – wartość odżywcza mięsa przepiórek
Przepiórki można użytkować także w kierunku mięsnym. We Włoszech i Francji tuszka przepiórcza jest wysoko cenionym i często konsumowanym przysmakiem. W celu pozyskania mięsa przepiórczego do uboju przeznacza się nadwyżki młodych samców, ptaki obojga płci po intensywnym tuczu oraz ptaki starsze po zakończeni okresu reprodukcji. Ubój przepiórek można przeprowadzić w dwojaki sposób. Przez przerwanie kręgów szyjnych, bez skrwawienia tak jak ma to miejsce w uboju gołębi, lub tez przez skrwawienie, przecinając z zewnątrz tętnice szyjne, tak jak u drobiu.
Najbardziej przydatne w kierunku użytkowanie mięsnego są przepiórki rasy Faraon odznaczające się wyższą masą ciała niż inne rasy i odmiany przepiórek. Tuszki młodych przepiórek tej rasy mogą osiągnąć masę od 120 do 140 gram.
Ubój młodych nadliczbowych samców należy przeprowadzić w siódmym, a przepiórek brojlerów w 6 tygodniu życia. Wydajność rzeźna młodych samców wynosi 72%, a samic 67%. Znacznie mniejsza wydajność rzeźna samic ubijanych w tym samym wieku wynika z faktu, że samice przepiórki w 7 tygodniu życia są dojrzałe rozpłodowo i mają w pełni rozwinięty układ rozrodczy. Dlatego też samice należy ubijać wcześniej tj. w 6 tygodniu. Wydajność rzeźna przepiórek jest zbliżona do wydajności uzyskanej u kurcząt brojlerów (69-82%), niższa niż u indyków (77-82%) i wyższa niż u gęsi (60-63%).
Przepiórki mają bardziej rozwinięte mięśnie piersiowe, niż inne gatunki ptaków domowych. Stanowią od 25 do 30% masy tuszki, natomiast u kurcząt 20-22%, u indyków 21-26%, a u gęsi 15-16%. W porównaniu do tuszek innych gatunków ptaków domowych tuszka przepiórcza zawiera ponadto najmniej kości od 8,5 do 11,5%.
Mięśnie piersiowe przepiórek charakteryzują się specyficznym składem chemicznym, co świadczy o ich wysokiej wartości odżywczej. Zawierają mniej wody, a więcej białka, tłuszczu i związków mineralnych niż mięśnie piersiowe kurcząt brojlerów i indyków. Ponadto włókna mięsa przepiórczego są zdecydowanie delikatniejsze i cieńsze. W mięśniu piersiowym przeważają włókna czerwone nad białymi. Barwa mięśni piersiowych przepiórek jest więc ciemniejsza niż u kurcząt i indyków, ale jaśniejsza niż u gęsi.
Do uboju przeznacza się także ptaki starsze, po zakończeniu okresu użytkowania nieśnego. Mięśnie piersiowe samic starszych zwierają jednak mniej wody i więcej białka i tłuszczu. Mięso takie poza tym, że jest kruche, jest także twarde i najlepiej przeznaczyć je na rosół. Niewielką poprawę cech sensorycznych można osiągnąć przez ubijanie starszych przepiórek przez przerwanie kręgów szyjnych, bez skrwawienia.
Autor:Andrzej Rutkowski
Materiał został udostępniony dzięki uprzejmości redakcji miesięcznika fauna&flora: fauna@opole.home.pl
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
_________________________________________
"Są dwie wspaniałe drużyny w Liverpoolu: Liverpool i rezerwy Liverpoolu." (Bill Shankly)
You`ll never walk alone.
Ostatnio zmieniony przez wanted 2008-02-07, 22:22, w całości zmieniany 1 raz
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 2 razy Wiek: 67 Dołączył: 24 Sty 2008 czyli 5956 dni temu Posty: 127 Skąd: Skrzyszów k.Wodzisławia Śl.
Wysłany: 2008-02-07, 21:08
Czy piszesz o przepiórkach chińskich jeśli tak to porcja dla mnie to 18 chińskich i 2 japońskie, .ąle takie skubanie to by była dobra kara dla niegrzecznych dzieci napsocił oskubiesz 10szt.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 czyli 5877 dni temu Posty: 396 Podziękowania: 36/17 Skąd: lubomia
Wysłany: 2016-02-12, 08:43
Witam
Przepiórka ma dobre mięso o ile nie karmi się jej paszami przemysłowymi bo jak widzę że ptaki dostają paszę by co dziennie znosiły jajko to lipa a w dodatku właściciel zachęca by kupować jajka bo są zdrowe hahahahahah.
Tak są zdrowe ale jak ptaki dostają naturalny pokarm,no tylko wtedy noszą 1 jajko na 3 dni a nie na maksa.
Jaki jest cel hodować coś w domu skoro mam temu dawać paszę i zjadać takie jajka jak ze sklepu .
Tak jest z wszystkim.
Ja hoduję bażanty łowne właśnie do celów zjadliwych niam, ale moje ptasiory od ukończenia 2 tygodnia życia dostają tylko naturalny pokarm wiadomo rozdrobniony.
Raz miałem przepiórki to odczekałem całe pół roku aby stopniowo zmienić im pokarm i za rok od przywozu poszły na rosół bardzo dobre ptaszki.
Taka anegdota nie po to zostałem myśliwym,żebym teraz jadł mięso na paszy i antybiotykach. To tak jak by hodować dziki lub sarny a dawać im paszę i mączki kostne a później je jeść .
Zdrowy ptak + naturalny pokarm =zdrowe jajka i smaczne mięsko - polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum