Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6238 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-07-13, 22:23
Takie łabędzie chodza też nie opodal mojej wioski na stawie i także często z młodymi wychodza na ląd.
maluszek
a taki dorosły kiedyś będzie.
/www.fotoprzyroda.pl
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6238 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-07-14, 22:04
ErniCK napisał/a:
Ostatnio w Busku też były na sprzedaż.
Ot tak sobie po prostu
Az odziwo że sprzedający się nie bał gdyż to ptaki chronione u nas i za handel nimi można dobrze beknąć Przecierz papierów nie posiadał bo nie mógł.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Wysłany: 2008-07-16, 11:50
W mojej wiosce na stawach rybnych żyje sobie parka tych ptaków i z powodzeniem wychowuje co roku po kilka młodych. Trochę dalej ode mnie, na innych stawach rybnych tych ptaków jest sporo. Kiedyś naliczyłem ponad 50 sztuk, ale tam też były młode ptaki. Takie stadko to piękny widok. Postaram się zrobić fotki ptaków, tych co są w mojej wiosce.
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 czyli 6064 dni temu Posty: 686 Podziękowania: 31/13 Skąd: gogolin
Wysłany: 2008-08-31, 11:03
Dzisiaj wybrałam sie na spacer nad staw należący do koła wedkarskiego.Od kilku lat lęgnie sie tam para łabedzi.Są lata,że wychowuja wszystkie 6 młodych a sa lata gdy cos sie przydarza młodym i zostaje przeważnie 3-4szt.Tak jest i tym razem było 6 zostało 4 z tym,że jeden jest odganiany od reszty.Po dzisiejszym dokładnym przyjrzeniu sie młodemu okazało sie że nie ma łapki,jest o połowe mniejszy od reszty,zamiast skrzydeł ma kikuty,dziub też cos skrzywiony.Koszmar albo wina psa albo człowieka,że w takim stanie jest ptak.Rozmawiałam z ornitologiem znajomym ale on powiedział,że nic nie da sie zrobic.Do domu wziąść go nie może bo nie ma odpowiedniego miejsca a ja tez nie bo wogóle mam małe podwórko.Zostaje mu zamarznąc na stawie,chyba,że znajdzie sie ktoś kto go przygarnie:(
Pomógł: 47 razy Wiek: 34 Dołączył: 20 Lip 2008 czyli 6049 dni temu Posty: 2719 Podziękowania: 72/123 Skąd: Murowana Goślina
Wysłany: 2008-12-13, 15:26
Wybrałem sie na rybki na stawek koło domu ( 50 m - 100 m ) , w planach miałem złowienie szczupaka ale ... cos pokrzyzowało moje plany Wróciłem do domu , zabrałem aparat ale niestety bateria padła i fotki robiem telefonem . Na stawie były jeszcze dzikie kaczki ( para ) ale szybko uciekły
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 czyli 6064 dni temu Posty: 686 Podziękowania: 31/13 Skąd: gogolin
Wysłany: 2008-12-13, 16:08
Fajne młode. Ja musze wybrać się na staw gdzie obserwuje łabedzie bo tato dzisiaj był i mówił ze jest sporo piór.Musze sprawdzić czy jakiegos młodziaka nie brakuje a jak tak to czy tego obrączkowanego czy moze innego.
A tak na marginesie polecam akumulatorki do aparatu z zapasem naładowanych wtedy ci nie zrobi psikusa.Ja juz sie też o tym pare razy przekonałam i teraz zapasówki nosze w kieszeni:)
Pomógł: 6 razy Wiek: 35 Dołączył: 06 Lis 2008 czyli 5939 dni temu Posty: 268 Podziękowania: 35/23 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2008-12-14, 11:30
Koło mojej szkoły znajdują sie dwa zbiorniki wodne po przeciwnej stronie drogi. Są to niewielkie zbiorniki. A na nich jest około 50 bądź 60 krzyżówek i dwie pary dorosłych łabędzi z młodymi. Co najlepsze wyległy sie tam :D teraz pozostały same młode ale jest ich około 10. Najciekawsze jest jak przechodzą przez drogę a ich ulubiony punkt to przejście dla pieszych Ludzie się nauczyli i jak samochody jada to stoją i czekają aż przejdą
Wysłany: 2008-12-29, 19:04
Raffy no piekne fotki.Najbardziej te łaciate łabedzie młode świetnie wyglądaja.Zwróciłeś moze uwage czy były obraczkowane?Ja nie miałam tyle szcześcia bo młode gdzies się schowały i tylko stare widziałam.A jeszcze dzisiaj sie dowiedziałam,że goldi(łabędz uratowany) to SAMICA?! a myślałam że samczyk hihi
Wysłany: 2009-09-27, 08:19
Czy orientujecie się do ilu lat rozmnażaja sie łabedzie?"Moja" para w tym roku nie miała lęgu no i na dobre opuściła swoje miejsce lęgowe zajmowane od lat.Zastapiła ich nowa para.I jeszcze jedno pytanko czy łabedz taki(foto),przezyje jak na zime zostanie wypuszczony na rzeke czy stanie sie pokarmem dla lisów jak to mówi znajomy ornitolog.Szkoda,że jest tak mało osrodków dla ptaków,gdzie mogłyby liczyć na wsparcie ze strony ludzi w takich sytuacjach:(ale z drugiej strony to natura ma swoje prawa,że słabsi przegrywaja tą walke.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum