łabędż niemy-jest jednym z trzech spotykanych gatunków łabędzi w Polsce.
Rozpiętość skrzydeł tego ptaka wynosi ponad 230 cm, a jego ciężar ciała dochodzi do 12.5 kg.
Upierzenie dorosłych osobników obojga płci jest śnieżno-białe a podczas lata przybiera żółtawe lub lekko cynamonowe zabarwienie na głowie.
Dziób tych ptaków jest zabarwiony na pomarańczowo-czerwono z czarną naroślą u nasady dzioba. U samców jest ona większa niż u samicy. Ogon tych ptaków jest klinowaty.
W Polsce łabędż niemy występuje w dwóch odmianach barwnych. Odmiana polska-rzadsz, charakteryzuje się białym puchem u piskląt i białym ubarwieniem upierzenia we wszystkich szatach oraz cielistoróżowymi nogami.
U odmiany zwyczajnej-głównie spotykanej,puch piskląt jest koloru szarego, pióra młodych ptaków są brunatne, a nogi ciemne. U obu odmian dziób jest koloru ołowiano-szarego.
Głos ptaki te wydają bardzo rzadka, skąd też wzięła się ich nazwa. Jeśli już go wydaje, robi to trąbiąc nosowo kigjur i niekiedy syczy. Słyszane podczas lotu odgłosy weu weu, są dżwiękami wydawanymi przez skrzydła.
Jest ptakiem spotykanym na wodach stojących róznejwielkości, z dobrze rozwiniętą roślinnością w całym kraju. Jego pokarmem są głównie rośliny wodne takie jak moczarka kanadyjska, osoka aloesowata oraz ślimaki, małże, jak i różne owady. Ptak ten żywi się równierz odpadami wyrzucanymi przez ludzi.
Zimą ptaki te nalezy dokarmiać tylko wówczas, kiedy wszystkie okoliczne zbiorniki wodne są zamarżnięte i łabędzie mają ograniczony dostęp do pokarmu.
Gnieżdzi się u naszym kraju od połowy kwietnia do czerwca. Czasami na jednym zbiorniku wodnym gnieżdzi się po kilka par, jednakże zbiornik ten musi być wielki i dobrze zarośnięty przybrzeżną roślinnością. Buduje gniazdo w kształcie kopca z bezładnie ponakładanych łodyg roślin wodnych. Samica składa w nim 5-8 jaj koloru zielonkawo-szarego z białym kredowym nalotem. Wysiadywaniem ich zajmuje się gównie samica, a okres inkubacji jaj trwa zazwyczaj 36 dni.
Po tym czasie klują się piskleta, które już po pewnymczasie sa wodzone przez rodziców po zbiorniku wodnym. W tym okresie dorosłe łabędzie pilnują swoich małych i w tym czasie bywają agresywne. Młode jednak szybko rosną i już po 135 dniach zaczynają latać. Po tym też czasie młode odmiany zwyczajnej zaczynają bieleć co ma miejsce około 15-go miesiąca.
Dojrzałość płciową ptaki te uzyskują w 2-3 roku życia.
Ptak ten występuje głównie w północnej i środkowej Europie, Azji Srodkowej i Mniejszej.
W naszymkraju łabędż ten gniezdzi się licznie a zwłaszcza w ostatnich latach w zachodniej części kraju jak i na Mazurach.
Regularnie zimuje na Bałtyku niekiedy do kilkuset sztuk, ostatnio też liczniej na wszystkich większych rzekach w kraju.
Jest to pospolityi bardzo często widywany ptak. Niestety z hodowlą tego gatunku w naszym kraju możemy sobie pomarzyć gdyż jest to zabronione. Być może kiedyś się to zmieni.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Ostatnio zmieniony przez wanted 2008-11-17, 08:26, w całości zmieniany 1 raz
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 38 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6231 dni temu Posty: 1020 Otrzymał 14 podziękowań Skąd: Kozłów
Wysłany: 2008-01-20, 11:02
Ptaki naprawdę piękne miałem okazje je podziwiać u nas we wsi jak przyleciały. Jeden nawet siedział u nas na podwórku.
Fotke tego który był u nas:
Fotka łabędzi w locie:
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6239 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-01-20, 19:51
krzysiek173, a to ten nieszczęśnik który się rozcharatał lub coś go tak załatwiło
Wysłany: 2008-02-08, 19:42
Dzisiaj obserwowałam parę łabędzi niemych na rozlewiskach Warty, w okolicach Glinojecka
Musiały się tam pojawić w ostatnich kilku dniach, wcześniej ich nie widziałam. W moich okolicach to raczej rzadki widok
_________________ Ktokolwiek powiedział, że słońce przynosi szczęście ten nigdy nie tańczył w deszczu
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6239 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-04-05, 20:25
Ptaki te pospolicie występują w naszym kraju i są spotykane prawie na każdym oczku wodnych. Bardzo często można je zaobserwować na miejskich oczkach w parkach itp.
A czy ktoś z forumowiczów posiada te ptaki u siebie ?
Wysłany: 2008-04-10, 09:01
a to foto łabędzia który mieszka sobie wraz z towarzyszącą mu białą gęsią na małym podwórku ptak ten mieszkał kiedyś na niewielkim stawie uległ jednak wypadkowi jego skrzydło nie wyglądało za ciekawie nosił je nisko opuszczone był osowiały i blady na dziobie mieszkańcy wsi w której ptak się osiedlił dokarmiali go troskliwie na wodzie unosiły się duże ilości chleba zimą gdy staw zamarzł a jej poziom się obniżył zabrano go na to właśnie podwórko gdzie pewnie nie jest szcześliwy ale na pewno bezpieczny
Pomógł: 10 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Sty 2008 czyli 6230 dni temu Posty: 717 Otrzymał 8 podziękowań Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2008-04-10, 13:09
w UK to jeśli się nie mylę łabędzie są uznane za ptaki królewskie i ściśle chronione te czarne łabędzie są przepiękne ciekawie wyglądają lokowane pióra na skrzydłach chciał bym choc jedno móc mu skubnąć
Pomógł: 10 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Sty 2008 czyli 6230 dni temu Posty: 717 Otrzymał 8 podziękowań Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2008-05-01, 15:22
wczoraj pod wieczór wybrałem się rowerem na krótką wycieczkę nad staw i oto co tam zastałem samicę łabędzia niemego wysiadującą jaja w ogromniastym pływającym na wodzie gniezdzie
Wysłany: 2008-05-01, 23:31
Start łabędzia
Lądowanie
Wysłany: 2008-05-01, 23:41
Taniec- jezioro łabędzie w wykonaniu łabędzi !!!
Ring bokserski, także w wykonaniu łabędzi.
Wysłany: 2008-05-17, 10:47
Kilka dni temu pracodawca mojego taty znalazł rozwalone gniazdo łabędzi w którym były 4 jaj, do dzisiejszego dnia ptaki się tam nie pojawiły i jaja przyniósł do inkubatora. Chciałem się dowiedziec jak wygląda inkubacja takich jaj (temp., wilgotność,) wiem tylko że okres inkubacji trwa około 35 dni.
Nie wiem jednak jak długo jaja te były w tym gnieździe i czy wogóle coś z nich się wylęgnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum