Pomógł: 108 razy Wiek: 50 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 5921 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-01-15, 09:20 Stres.
Jedną z częściej występujących chorób/zaburzeń u ptactwa i mało zauważalną jest "stres". Na ogół nie zdajemy sobie z tego zbytnio sprawy bo i objawy nie są tak karygodnie zmienne i zauważalne jak przy innych zaburzeniach. Występują one u ptaków, my jednak nie zdajemy sobie z tego zbytnio sprawy. Każdy myśli że jak ptak w pierwszych dniach siedzi skulony, stroni od wszystkiego, ucieka, nie nawiązuje kontaktu ze stadem i nami to że jest wszystko OK. i za jakiś czas się przyzwyczaji, przełamie się.
To właśnie jest stres. Występuje on w 4 postaciach:
-fizyczny – złe warunki higieniczne, za niska lub za wysoka temperatura,nie odpowiednia wilgotnośc powietrza,nadmierny hałas, urazy.
-chemiczny – zatrucia pokarmowe, wysokie stężenie szkodliwych gazów.
-biologiczny – zakażenia i inwazje, skażenia grzybami, uodparnianie żywymi szczepionkami, nieprawidłowe żywienie, brak wody i innych płynów.
- psychiczny – transport ptaków, łączenie w stada zbyt młodych ptaków - po 8 tygodniu życia, wymiana ptaków z pary, zmiana klatek i pomieszczeń oraz wolier, zmiana właściciela i obsługi, zabiegi weterynaryjne i pielęgnacyjne.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
_________________________________________
"Są dwie wspaniałe drużyny w Liverpoolu: Liverpool i rezerwy Liverpoolu." (Bill Shankly)
You`ll never walk alone.
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 40 razy Wiek: 33 Dołączył: 01 Lut 2008 czyli 5901 dni temu Posty: 812 Podziękowania: 34/7 Skąd: Rozprza
Wysłany: 2008-07-23, 19:18
Właśnie przeczytałem, że ocet jabłkowy połączony z wodą zmniejsza stres u drobiu.
Więcej info i cały artykuł o tym znajduje się TU
A to tekst
Teraz to już fakt – rozprzestrzenianie się ptasiej grypy zmieni oblicze europejskiego przemysłu spożywczego. Obecnie nikt nie wie jak będzie się zachowywać epidemia, lecz możemy już stwierdzić, że rynek produktów drobiowych zwolnił tempo w całej Europie z powodu paniki wśród klientów. Zatrzymanie rynku nastąpiło pomimo tego, że do chwili obecnej u żadnego ptaka z hodowli przemysłowej nie wykryto wirusa. Hodowcy zobowiązani są do trzymania ptaków w zamknięciu aby uniknąć zarażenia przez kontakt z dzikimi ptakami. Jednakże, z drugiej strony – trzymanie zwierząt w zamknięciu powoduje u nich duży stres, czego skutkiem są różne choroby i niezrównoważone zachowanie.
Węgierski weterynarz, János Pénzes, twierdzi na podstawie swego długoletniego doświadczenia, że poziom stresu u drobiu zmniejszy się jeżeli do wody, którą są pojone ptaki dodana zostanie pewna ilość octu jabłkowego. Naukowcy z Uniwersytetu Św.Szczepana w Gödöllő (Węgry) (Bárdos-Kiss-Réthy-Czirle) przeprowadzili testy laboratoryjne w 2000 roku na przepiórkach japońskich, którym podawano wodę z dodatkiem octu jabłkowego. Analizie poddano całkowity poziom cholesterolu i stężenie trójglicerydów, a wyniki wykazały ich znacznie niższe wartości niż w grupie kontrolnej.
Na podstawie zawartości albuminy w krwi odkryto, że metabolizm ptaków otrzymujących ocet był o wiele lepszy, ponieważ ich krew zawierała więcej białka.
Zwiększył się też wskaźnik FRAP (aktywności antyoksydacyjnej) we krwi.
W ten sposób wyjaśniono zarówno lepszą odporność na stres u zwierząt otrzymujących ocet jabłkowy, jak i wyższą odporność ich organizmów na szkodliwe działanie utleniaczy.
Z pewnością zjawiska tego nie można łączyć bezpośrednio z kwasem octowy zawartym w occie jabłkowym, a raczej z samym jabłkiem i witaminami, flawonoidami, wolnymi aminokwasami itd. które zawiera (publikacja w Magyar Mezőgazdaság "Hungarian Agriculture", 2000: "Acid of life" Dr Laszlo Bárdos, Dr Zsuzsanna Kiss).
Czy wszystko to może mieć zastosowanie także do ludzi? Na razie nie wiadomo. Z drugiej strony, kilkaset tysięcy ludzi w całej Europie wypija co rano 200 ml wody mineralnej z 1 łyżką octu jabłkowego i 1 łyżką miodu ze względu na dobrze znane działanie zdrowotne tego napoju.
Nie znamy dokładnych mechanizmów działania octu jabłkowego. Jednakże, książka Margot Helmiss pod tytułem "Naturalne sposoby leczenia octem jabłkowym" przytacza wiele przykładów różnych dziedzin jego stosowania. Dlatego więc używanie octu jabłkowego może zmniejszyć zapotrzebowanie na leki.
Ocet jabłkowy nie jest drogi - butelka kosztująca około 1,00 EUR w sklepie wystarczy na dwa tygodnie. Oczywiście, należy zwrócić uwagę na to, aby nabywać ocet jabłkowy będący produktem naturalnej fermentacji octowej wina wyprodukowanego z jabłek. Ostrożnie należy podchodzić do obecnych na rynku mieszanek octu spirytusowego z sokiem jabłkowym.
Znając zalety octu jabłkowego można zadać pytanie: dlaczego by go nie spróbować w trwającym właśnie sezonie na grypę?
_________________ Łukasz Olczyk
Ostatnio zmieniony przez wanted 2008-07-23, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum