POMÓR RZEKOMY DROBIU jest to choroba wirusowa. Jej przebieg jest ostry i kończy się śmiercią chorego ptaka. Źródłem zarazka i zakażenia są chore ptaki, nosiciele, zakażona ściółka, woda oraz sprzęt. Wirus tejże choroby jest odporny na działanie wielu czynników atmosferycznych. Ptaki zarażają się przez układ pokarmowy lub układ oddechowy. Objawami tej choroby jest biegunka, spadek nieśności, porażenia kończyn, lanie jajami oraz nagła śmierć. Zapobieganie tej chorobie polega przede wszystkim na przestrzeganiu podstawowych zasad higieny oraz na okresowym szczepieniu ochronnym ptactwa. Choroba ta jest zwalczana z urzędu, więc wszystkie jej przypadki należy zgłaszać.
To tyle z mojej strony.
Pozostały tekst oraz fotki pochodzi ze strony
www.vetpol.org.pl
WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW D. POMÓR DROBIU
Wysoce zjadliwa grypa ptaków (Highly pathogenic avian influenza, HPAI) jest wirusową chorobą układu
oddechowego i pokarmowego ptaków. Objawy mogą także dotyczyć układu nerwowego.
Na zachorowania narażony jest szczególnie drób ale inne gatunki ptaków mogą być atakowane przez wirus,
jednakże stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany.
Śmiertelność zakażonych ptaków może dochodzić do 100% (80-100%).
Etiologia choroby:
Choroba wywoływana jest przez Ortomyxowirus typu A. Wszystkie ptasie szczepy wirusa posiadają antygen
typu A. Wyróżnia się 16 podtypów antygenu powierzchniowego wirusa H (hemaglutynina) i 9 podtypów
antygenu powierzchniowego N (neuraminidaza). Nie istnieje korelacja pomiędzy podtypem wirusa a jego
patogennością – nawet szczepy niskopatogenne mogą się przekształcić w szczepy o wysokiej patogenności.
Chorobę u ptaków wywołują szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A.
Wszystkie wirusy grypy powodują hemaglutynację krwinek drobiu, zabicie zarodka następuje w 8-12 godzin
po jego zakażeniu. Większość wirusów wykazuje średnią oporność na czynniki środowiskowe, niszczy go
obróbka termiczna produktów z mięsa drobiowego. Z uwagi fakt, iż wirus posiada otoczkę lipidową, jest on
wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne, włączając detergenty.
Występowanie:
Choroba występuje u wszystkich gatunków ptaków, wszystkich grup wiekowych, najpoważniejsze straty
powoduje u kur i indyków.
Ptaki wodne są głównym rezerwuarem wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Objawy kliniczne: okres wylęgania choroby waha się od kilku godzin do 2-3 dni.
!!! Dla celów urzędowego zwalczania (zgodnie z Kodeksem OIE) okres wylęgania choroby
wynosi 21 dni.
postać łagodna – zakażenie grypą ptaków o niskiej zjadliwości
- apatia;
- objawy ze strony układu oddechowego: kaszel, wypływ z nosa, rzężenia;
- biegunka;
- wyraźny spadek produkcji jaj;
- odwodnienie;
- bladość lub zasinienie nóg i dzwonków u drobiu grzebiącego;
- objawy ze strony układu nerwowego;
- niska śmiertelność, różna zachorowalność;
postać ostra – wysoce zjadliwa grypa ptaków
- objawy choroby pojawiają się gwałtownie (gwałtowny początek choroby);
- krótki przebieg choroby, nagłe padnięcia ptaków;
- śmiertelność do 100%;
- objawy ze strony układu nerwowego, pokarmowego (biegunka) i oddechowego (kichanie i duszność),
silne łzawienie;
- utrata produkcji jaj u niosek, miękkie skorupy jaj;
- obrzęk i zasinienie grzebienia i dzwonków, obrzęk zatok podoczodołowych.
Zmiany anatomopatologiczne:
postać łagodna
- zapalenie tchawicy (łagodne do średniego);
- zapalenie worków powietrznych, spojówek i zatok;
- zanik układu rozrodczego;
postać ostra – wysoce zjadliwa grypa ptaków
- wysięk włóknikowy w układzie oddechowym, układzie rozrodczym, na osierdziu i otrzewnej;
- objawy zapalenia płuc
- ogniskowa martwica skóry, dzwonków, grzebienia (u indyków korali) oraz ogniskowa martwica wątroby;
- wybroczyny w żołądku gruczołowym lub/i mięśniowym.
Transmisja wirusa:
Dzikie ptaki, w szczególności migrujące ptaki wodne, stanowią główny rezerwuar wirusa. Najczęściej brak
jest u nich objawów choroby, natomiast mogą być siewcami wirusa przez dłuższy czas (wirus jest wykrywany
w skażonej wodzie) i stanowić źródło zakażenia dla drobiu. Ogniwo w rozprzestrzenianiu wirusa mogą
stanowić także ptaki egzotyczne, w tym ptaki towarzyszące (domowe).
Ważnym czynnikiem w rozprzestrzenianiu wirusa jest kontakt z materiałem zakażonym, np. sprzętem
używanym w gospodarstwie, środkami transportu, pomiotem, ściółką, środkami żywienia zwierząt i wodą do
picia. Zakażone ptaki wydalają bowiem duże ilości wirusa z kałem, w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.
Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu jest bezpośredni lub pośredni (pasza, woda do picia)
kontakt z zakażonymi migrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Transmisja wirusa poprzez jajo
nie została udowodniona, pomimo iż wirus był wykrywany w żółtku, białku i na skorupie jaj.
Diagnostyka różnicowa:
W diagnozie różnicowej należy wziąć pod uwagę:
- rzekomy pomór drobiu (choroba Newcastle);
- mykoplazmozę drobiu;
- chlamydiozę ptaków;
- cholerę drobiu (pastereloza ptaków).
UWAGA !!!
Wybroczynowość w żołądkach w połączeniu z objawami ze strony układu oddechowego i wysoką
śmiertelnością powinno nasuwać podejrzenie HPAI (lub ND).
Zapobieganie – kontrola bioasekuracji (zabezpieczenie przeciwepizootyczne gospodarstw)