Pomógł: 9 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 5960 dni temu Posty: 381 Otrzymał 2 podziękowań Skąd: Niedzrwica Kościelna
Wysłany: 2008-02-22, 13:37 Schlotter
Schlotter ( czytaj: Szloter )
Kury te pochodzą z górzystych terenów Niemiec, pochodzą z tamtych terenów także Krótkonóżki niemieckie ( Kruper ) oraz Górskie piejące. Jest to bardzo stara niemiecka rasa, ich populacja niestety stopniowo maleje. Powstały s tamtejszych kur wiejskich, które występowały prawie w każdej zagrodzie. Jak twierdzi H. Wieden te kury były już hodowane zanim powstał klub hodowców.
Miniatury wyhodowano w latach dziewięćdziesiątych dziewiętnastego wieku, lecz są jeszcze udoskonalane.
Kogut waży od 2000g do 2750g, kura od 1750g do 2250g, miniatury zaś ważą; kogut 1000g, kura 900g. Kury znoszą rocznie 200jaj, miniatura 150jaj, o wadze 55g, jajo miniatury waży 40g. Barwa skorupy biała.
Schlottery są to kury ogólnoużytkowe. Wzrost średni. Pierś mocno wysklepiona i szeroka. Schltter powinien mieć walcowaty i zwężający się ku dołowi. Wysoko uniesiony, zakończony zagiętymi do dołu sierpówkami. Nogi gładkie i średniej długości, barwa zależy od barwy upierzenia od szarych przez niebiesko-białe do białych. Uda średnie. Ramiona powinny być proste.
Grzebień pojedynczy, średni i widoczny, sprawia wrażenie dużego. Jeżeli jest zagięty u koguta to nie jest wada, u kur opada na końcu z jednej strony na drugą. Zausznice białe, w kształcie migdała. Część twarzowa czerwona i pokryta delikatnym puchem. Oczy czerwone, brązowe lub ciemnobrązowe.
Schlottery występują w odmianach barwnych:
- srebrzysta
- złocista
-jastrzębiata
- czarna.
Miniatury występują w jednej odmianie barwnej srebrzystej.
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 16 razy Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 5960 dni temu Posty: 299 Otrzymał 1 podziękowań Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-02-22, 23:56
Małe(?) sprostowanie, nie górskie piejące tylko piewaki bergskie (tak podaje fachowa literatura)
i w ogóle ktoś popełnił błąd tłumacząc słowo Bergische jako "górskie"/niem. bergig itp./ (podobne słowo) i się tak pięknie rozniosło.
Nazwa tych dwóch ras kur pochodzi od miasta Bergisch Gladbach w kraju związkowym Nadrenia Północna-Westfalia.
Te rasy nie mają wiele wspólnego z górami.
Wystarczyłoby, żeby omawianą rasę kur nazywać u nas kurą bergską, bo "trzęsące grzebieniem" jest określeniem niepoważnym, choć tak, także określa tą kurę w jednej książce.
Pomógł: 14 razy Wiek: 31 Dołączył: 21 Sty 2008 czyli 5959 dni temu Posty: 268 Otrzymał 2 podziękowań Skąd: Kurów
Wysłany: 2008-02-23, 20:44
No niestety nomenklatura dotycząca ras, stosowana we współczesnych książkach (często przekładach) traktujących o kurach pozostawia wiele do życzenia.
Nie mówiąc już o odmianach barwnych.
W jednej (!) książce odmiany pstra i nakrapiana występują pod nazwą nakrapianych, a nawet w opisie jednej z ras, odmiany cętkowane, nazywane są ,,czarno nakrapianymi" w przypadku kur złocistych, a w przypadku kur srebrzystych jest to już odmiana ,,czarno plamkowana".
Przykładów nieprawidłowości i raczej niskiego poziomu merytorycznego współczesnej literatury rodzimej z zakresu drobiarstwa amatorskiego można by przytoczyć jeszcze wiele.
Bez wątpienia gdyby podczas wydawania polskich edycji brane były pod uwagę starsze publikacje, tych błędów dało by się uniknąć.
Ale na tym kończę, bo temat nie dotyczy nazw ras i odmian stosowanych w książkach.
Pozdrowienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum