Wybierz język:
     » Portal » Użytkownicy » Grupy » Statystyki » Czat » Album » Mapa Hodowców » Kalendarz » POBIERALNIA
     » Rejestracja » Zaloguj » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
  

 Ogłoszenie 

Prosimy wszystkich o zapoznanie się z Regulaminem Forum - PRZECZYTAJ . Z FORUM usuwane będą też osoby (nick) które nie aktywowały swojego konta !


Poprzedni temat «» Następny temat
Pingwin cesarski
Autor Wiadomość
Wojtek_Ka 
Doświadczony Hodowca
Hodowca i Miłośnik ptaków



Moja specjalizacja:
Bazanty

Pomógł: 44 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Mar 2009
czyli 3822 dni temu
Posty: 1025
Podziękowania: 29/44
Skąd: Szadek\Zduńska wola

Wysłany: 2009-03-15, 17:36   Pingwin cesarski

PINGWIN CESARSKI

Gatunek: Pingwin cesarski
Rodzina: Pingwiny
Rząd: Pingwiny
Gromada: Ptaki
Typ: Kręgowce

Osiedla się na wybrzeżach Antarktydy. Jest to największy wśród pingwinów i najlepiej przystosowany do życia w ekstremalnych warunkach. Osiąga wysokość do 120 cm, wagę do 40 kilogramów Składa tylko jedno jajo, młode samce dojrzewają płciową dopiero po 4 do 8 lat, natomiast samice od 3 do 6 lat. Żywią się zwierzętami morskimi, żyją ponad 30 lat. Na szyi posiadają charakterystyczne pomarańczowe plamy, co jest charakterystyczne dla tego gatunku.


Pióra są krótkie i są wspaniałą izolacją przed wiatrem oraz chłodem. Gdy pingwin przykuca fałda brzuszna opada na łapy. Chroni przed zimnem łapy lub młodego osobnika.

Rozmnażanie


Do miejsc lęgowych pingwiny przybywają w małych grupach i tu tworzą ogromne kolonie.Po przybyciu na miejsce lęgu partnerzy poczynają zaloty. Po połączeniu się w pary, samica znosi jedno jajo i po upływie 6 do 12 godzin przekazuje je swojemu partnerowi. Samiec będzie wysiadywał jajo przez około 2 miesiące trzymając je cały czas na stopach i przykrywając fałdą skórną brzucha.Okres wysiadywania jaj przypada na antarktyczną ziemię.W tym czasie samce stoją nieruchomo zbite w ogromne grupy, wzajemnie się ogrzewając.Co pewien czas ptaki z obrzeża grupy przenoszą się do jej środka,aby się ogrzać, a ich miejsce zajmują ptaki, które były w środku.Pisklęta wykluwają się w lipcu i sierpniu. Są karmione przez ojców ptasim mleczkiem. Niedługo po wykluciu się piskląt,powracają samice .Teraz one przejmą opiekę nad potomstwem.Pisklęta otrzymają od matek świeży pokarm.Samice przejmują opiekę nad pisklętami na o kres o koło 3 tygodni. W tym czasie samce wracają do morza, by uzupełnić zapasy tłuszczu.
Gdy pisklę ma o koło 1 miesiąca, mogą je karmić już o boje rodzice.W tym czasie pisklęta szybko rosną i tworzą duże grupy nazywane przedszkolakami.Grupą opiekuje się kilka dorosłych ptaków,a w tym czasie rodzice pozostałych .Po upływie dalszych dwóch miesięcy młode pingwiny tracą pisklęce upierzone i mogą o puścić kolonie.Wypływają wtedy na otwarte może i zaczynają samodzielnie polować .Pingwiny cesarskie mają silne rozwinięty instynkt rodzinny. Jeżeli jakaś para straci jajo ,będzie musiała za wszelką cenę ukraść jajo innej parze. Podobnie dzieje się w przypadku piskląt. Jeśli zginie pisklę danej pary, rodzice będą usiłowali ukraść potomka innej parze.Niekiedy walka o pisklę jest tak zawzięta , że podczas jej trwania mały pingwin ginie, zadeptany przez walczące o niego dorosłe ptaki.

Ochrona


Liczebność tych pingwinów wynosi 300-500 par gniazdujących. Antarktyda- olbrzymi lodowy kontynent, w odróżnieniu od polarnych regionów półkuli północnej nigdy nie był zamieszkały. Niesprzyjającej warunki klimatyczne sprawiły, że pingwinom cesarskim nie zagrażała działalność człowieka. W czerwcu 1991 roku wprowadzono w życie traktat ustanawiający, że Antarktyda jest ziemią niczyją, poświęconą wyłącznie badaniom naukowym. Jednak od 1990 roku kilka krajów zgłosiło chęć eksploatacji złóż znajdujących się na tym kontynencie. Wprowadzenie w życie tych projektów może okazać się dla pingwinów niebezpieczne.



Jako ciekawostkę, można dodać, że podczas wysiadywania jaj i opieki nad pisklętami samce nie odżywiają się przez 110 do 115 dni.

Tekst pomocniczy pochodzi z Atlasu zwierząt, natomiast zdjęcia ze stron:
* http://www.animals.pl/wp-...in-cesarski.jpg
* http://zwierzaczki-newsy....ml?ticaid=67aca
_________________
Jeśli chcesz otrzymywać od innych coś wartościowego, dawaj najpierw innym szczerze to co masz w sobie najpiękniejszego.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 

Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów? Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie: Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!

..:: AVIORNIS ::..




AVIORNIS POLECA:



SZUKAJ NA GOOGLE!

Twoja wyszukiwarka



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


..:: WSPÓŁPRACUJEMY ::..
>> Spis-Hodowcow.pl - Magazyn dla miłośników Fauny i Flory >> Hodowla ptaków - Jacek Masternak >> Ptasie podróże - Artur Bujanowicz >> NOWA EXOTA >> Andrzej Jarosz >> Henryk Kościelny - fotografia przyrodnicza >> Hugo Barbosa >> Blog - Portugalia >> Hugo Barbosa & Iñaki García Hernández- Portugalia/Hiszpania >> Snyder s Grouse & Waterfowl Park >> Baza turystyczna

Od 2008 roku - Aviornis.com.pl © Wszelkie prawa zastrzezone.
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 16
..:: Giełda ::..


..:: OFERTA REKLAMOWA NA AV ::..


..:: POLECAMY ::..
Inkubatory do wylęgu jaj


..:: POLECAMY ::..
sklep internetowy


..:: POLECAMY ::..


..:: SERWIS I CZASOPISMO HODOWCÓW ::..



..:: Czasopismo hodowcy ::..

..:: SERWIS HODOWCÓW ::..


..:: ZAPRZYJAŻNIONA STRONA ::..


..:: Baza CITES ::..


..:: Polecamy ::..

..:: SKLEP INTERNETOWY ::..
Planeta-zoo

..:: POLECAMY ::..
Euro Zoo

..:: POLECAMY ::..
Euro Zoo


..:: POLECAMY ::..


. SERWISY AUKCYJNE .









.: ASPEKTY PRAWNE :.