Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6113 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2013-04-09, 07:39 Leki na aspergilozę i przeciw niej.
Jakie leki podajecie na aspergilozę ptaków i z jakim skutkiem ?
Piszemy tylko o samych lekach i czy efekt był pożądany czy nie, na co działają a czego nie tkną.
Wszelkie dodatkowe inne informacje omawiamy w odpowiednich tematach.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 04 Lut 2009 czyli 5724 dni temu Posty: 1303 Podziękowania: 177/5 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-04-09, 08:28
Aspergiloza - Orungal (itraconazolum) do dzioba w postaci kropeczek mini granulacik, ja podaje na bananie papugom lub twarożku albo papce.
Nebulizacja - wziewne podawanie leków, najlepszy sposób walki z aspergilozą stosowany na równi z orungalem. Środki do nebulizacji -Enilkonazol i F10SC ten drugi jest odkażalnikiem ale sprawdza się rewelacyjnie w walce z grzybicą. Z powodzeniem stosowany u papug.
Ostatnio zmieniony przez wanted 2013-04-09, 09:15, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 04 Lut 2009 czyli 5724 dni temu Posty: 1303 Podziękowania: 177/5 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-05-21, 22:06
Tabletki dostaniesz w ludzkiej aptece - ORUNGAL dwie tabletki kosztują ok 40zł wystarczą na całą kurację. Zważ olśniaka podam Ci dawkowanie na PW. Same tabletki mogą jednak nie wystarczyć. Niestety podaje sie je bezpośrednio do dzioba i nie wiem jak jest oswojony twój olśniak, Skąd pewność ze to aspergilus?
Wysłany: 2013-05-22, 21:55
Przykro mi ale mykologia nie wykaże aspergilozy w płucach.... Diagnostyka aspergilozy płucnej - rtg i testy krwi. W Polsce w zasadzie mało kto je robi z tego co wiem krew na testy idzie do laboratorium do Bielefeldu. Stąd oczekiwanie. Orungal raczej za 4 tabletki trzeba zapłacić zdecydowanie więcej.Ale możliwe że co apteka to inna cena, chociaż ostatnio za 4 tabletki płaciłam zdecydowanie więcej. Weterynarz przepisze Ci receptę z pewnością.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum