Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 06 Lip 2011 czyli 3075 dni temu Posty: 691 Podziękowania: 46/61 Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2014-02-14, 20:51
Maransy już tak około 3 tygodni można poznać u kogutów są znacznie widoczne grzebienie .
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Sty 2010 czyli 3616 dni temu Posty: 346 Podziękowania: 29/17 Skąd: Belgia
Wysłany: 2019-09-23, 02:02
Mam problem. Niedawno kupiłem kurkę rasy Marans (3miesięczna) i próbowałem dołączyć ją do mojego stadka (2 Amrocki, 1 Australorp plus 1 kogut). Niestety, dwie największe kury rasy Amrock z miejsca ją zaatakowały. Jako że tak mała kurka nie miałaby szans - odwiozłem ją z powrotem do hodowcy, ale za parę miesięcy (jak osiągnie rozmiary dorosłego osobnika) spróbuję na nowo. Tymczasem hodowca z Francji napisał mi, że cytuję "nigdy nie kupuje się jednej kury i nie łączy z już posiadanymi", bo szanse na jej zaakceptowanie są zerowe. Co o tym myślicie ?
Wiek: 46 Dołączył: 17 Lis 2009 czyli 3671 dni temu Posty: 57 Otrzymał 4 podziękowań Skąd: Leszno
Wysłany: 2019-09-23, 18:47
No raczej dorosłe kurki zawsze będą dominować nad młodymi .Kupując młodego i to jednego ptaka skupiłeś na nim całą uwagę starych kur które będą go dziobać i uganiać ile się da i kiedy się da .Młody ptak nie doje będzie odganiany od karmy ,lękliwy nie dość że nowe miejsce to otoczony dorosłymi ptakami .Ja łącze zawsze młode ze starymi kurami ale jest to większa ich liczba .Są podganiane ale przy większej ilości młodych ptaków nie jest to takie częste i nie skupia się to na jednym ptaku.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Sty 2010 czyli 3616 dni temu Posty: 346 Podziękowania: 29/17 Skąd: Belgia
Wysłany: 2019-09-23, 23:22
Tak, masz rację. Tylko latem udała mi się akcja, gdzie do stada wprowadziłem młodą kurę rasy Welsummer. Była ona napastowana jedynie przez kurę stojącą najniżej w hierarchii i trwało to jakieś półtora tygodnia. Potem bez problemu chodziły razem. Natomiast wracając do Maransa. Czy jest szansa, że jak będzie rozmiaru dorosłego osobnika to pozostałe kury ją prędzej czy później zaakceptują ? Bo zamierzam ją odebrać za parę miesięcy. W stadzie jak pisałem mam koguta, ale nie widzę, żeby interweniował w spory między kurami... On jest jeszcze młody.
Wiek: 46 Dołączył: 17 Lis 2009 czyli 3671 dni temu Posty: 57 Otrzymał 4 podziękowań Skąd: Leszno
Wysłany: 2019-09-24, 18:24
Raczej nie powinno być problemu z z dołączeniem kury która jest równa ptakom dorosłym .Nie obędzie się bez przepychanek ale powinno być po paru dniach normalnie.
Wysłany: 2019-09-25, 02:39
Adam Gibała napisał/a:
Raczej nie powinno być problemu z z dołączeniem kury która jest równa ptakom dorosłym .Nie obędzie się bez przepychanek ale powinno być po paru dniach normalnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum