Kur cejloński zamieszkuje gęstą dźunglę Sri Lanki.
Żywi się tak samo jak inni jego krewniacy cyli ziarnem zbóż, larwami owadów, nie gardzi również zieleniną.
W naturalnych warunkach gniazdem tego gatunku kura jest płytkie wgłębienie w ziemi, wyscielone różnego rodzaju roślinnością.
Kura dorasta do około 36cm. Pióra wierzchnie rdzawobrązowe z żółtobrązowymi plamami Szyja także koloru żółtobrązowego, prążkowana. Brzuch białawy, skrzydła czarne z żółtymi plamami.
Samica kura cejlońskiego znosi od 3 do 6 jaj koloru kremowego z jasnobrązowymi plamkami. Okres inkubacji jest taki sam jak u naszych kur domowych czyli 21 dni. Swoim potomstwem samica opiekuje się sama.
Kogut dorasta do 72 cm. Głowa czerwona, pióra na szyi długie pomarańczowozółte z czarnymi prążkami. Plecy oraz skrzydła mocno czewone. Ogon czarny z purpurowym odcieniem, brzuch czarny. Grzebień w typie pojedyńczym, ząbkowany, koloru czerwonego z czarnym obrzeżem i żółtą plamą pośrodku. Swe piękne kolory koguty dostają dopiero w drugim roku życia.
Po zakończonych tokach, tracą swą szatę godową.
Ten gatunek dzikich kur bardzo łatwo krzyżuje się z innymi gatunkami, dlatego też w prywatnych hodowlach każdy gatunek powinniśmy utrzymywać na osobnych wybiegach.
Podobie jak inni jego krewniacy zimą wymaga pomieszczenia zamkniętego gdzie temp. nie spada poniżej 0°C.
Kod:
Podczas pisania tego artykułu korzystałem z książki pt. "Bażanty i inne kuraki" autorstwa Pana Andrzeja Jarosza
_________________ Krzysztof "krzysiek173" Sosna
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 czyli 6022 dni temu Posty: 396 Podziękowania: 36/17 Skąd: lubomia
Wysłany: 2017-01-01, 16:09
Witam
No myślę, że ciężko by było nabyć ten gatunek w Polsce ale wyzwanie bardzo ambitne i trudne do zrealizowania.
Moja rada najpierw pomieszczenie do hodowli a dopiero te ptaki bo szkoda ptaków ale też i kasy.
pozdrawiam
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6113 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2017-01-28, 13:29
Fajne kury, aż szkoda że nie są pospolite w kraju.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum