Pomógł: 108 razy Wiek: 50 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 5966 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-01-16, 21:32 Rośliny okopowe
BURAKI
Korzenie buraka charakteryzują się wysoką zawartością sacharozy(18-19,5%). 17% zawartości cukru w korzeniu - niskocukrowy; 18%-19% śreniocukrowy; 19%-21% wysokocukrowy.
Buraki zawierają sporo makro- i mikroelementów, głównie wapnia, potasu i magnezu oraz żelaza i kobaltu (przyczyniają się do tworzenia czerwonych ciałek krwi). Swój intensywny kolor buraki zawdzięczają barwnikom, antocyjanom, którym przypisuje się działanie antyrakowe. Zarówno surowe buraki, jak i gotowane są dobrym źródłem kwasu foliowego. Równie wartościowe jak korzeń są liście buraka, które zawierają m.in. beta-karoten, kwas foliowy, potas.
Czerwony burak jest tak samo odżywczy jak zwykły cukrowy,a jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają.Zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów....
Burak, burak zwyczajny (Beta vulgaris), dwuletnia roslina uprawna z rodziny komosowatych (Chenopodiaceae), pochodzaca od buraka dzikiego (Beta maritima), rosnacego na obszarze srodziemnomorskim, w Mezopotamii i w Indiach, ob. uprawiana na wszystkich kontynentach w wielu formach i odmianach, takich jak: burak lisciowy (bocwina, botwina), o jadalnych lisciach i zgrubialych ogonkach lisciowych (odmiana malo znana w Polsce, nazwa bocwina okresla sie mlode liscie buraka cwiklowego), burak pastewny, o zgrubialych korzeniach uzywanych na pasze, burak cukrowy, o dużej zawartosci cukru w korzeniach, podstawowa roslina cukrodajna w klimacie umiarkowanym, burak korzeniowy (cwikła), o jadalnych, zgrubialych, czerwonych korzeniach (mlode liscie jadalne).
Podobne składnikio pokarmowe posiada brukiew.
KAPUSTA
Najpopularniejszą odmianą kapusty tradycyjnie pozostaje kapusta głowiasta. Uprawiali ją i wykorzystywali już starożytni Rzymianie w I wieku n.e., do Polski trafiła natomiast piętnaście wieków później. Odmiana ta rozprzestrzeniła się na cały świat, stopniowo jednak coraz więcej zwolenników zyskuje jej egzotyczna kuzynka kapusta pekińska. W wyglądzie różni się ona znacznie od kapusty głowiastej.
Innym popularnym gatunkiem jest także kapusta włoska, którą podobnie jak wiele innych warzyw zawdzięczamy królowej Bonie. Tę bez trudu możemy odróżnić od pozostałych krewniaczek dzięki silnie pomarszczonym liściom.
Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługuje kapusta pekińska ze względu na bardzo dużą zawartość beta-karotenu (prowitaminy A). Wszystkie odmiany kapusty są natomiast doskonałym źródłem witaminy C.
Kapustę czerwoną natomiast można szczególnie wyróżnić tylko ze względu na wysoką zawartość antocjanów - barwników odpowiedzialnych za charakterystyczną barwę tej odmiany. Antocjany należą do grupy związków zwanych bioflawonoidami, wykazujących działanie przeciwutleniające.
MARCHEW
Marchew jadalna, dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych pochodzenia azjatyckiego, znana już w starożytności, lecz wówczas nie miała większego znaczenia w żywieniu, gdyż jej smak daleko odbiegał od smaku dzisiejszej marchwi. Korzeń marchwi ma długość ok. 35 cm i grubość od 3 do 6 cm, kształt cylindryczny, stożkowaty lub wrzecionowaty o intensywnym czerwonopomarańczowym zabarwieniu.
Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: owocowe, nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, inozyt, cholinę.
Marchew jest wyjątkowo łatwo strawna.
PIETRUSZKA
Wytwarza korzeń palowy długości do trzydziestu centymetrów oraz połyskujące dwu lub trzykrotne pierzaste liście. W drugim roku wegetacji roślina wydaje nagą, do osiemdziesięciu centymetrów wysoką, u góry rozgałęzioną łodygę, zakończoną baldachowatymi kwiatostanami. Pietruszka ma drobne, niepozorne kwiaty, a jej owoce to jajowate, około trzymilimetrowe, oliwkowozielone dwurozłupki.
Pietruszka zawiera olejki eteryczne, nadające im specyficzny smak i zapach.Wyróżnia się jej dwa rodzaje:naciowa i korzeniowa.
Pietruszka naciowa jest o wiele bogatsza od korzeniowej w składniki odżywcze. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C (dużo), kwas nikotynowy.
Pietruszka korzeniowa natomiast zawiera o wiele mniej tak cennego fosforu, w ogóle nie zawiera sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, ma mniej witamin i białka.
ZIEMNIAKI
Jednoroczna roślina bulwiasta należąca do rodzaju Solanum z rodziny psiankowatych, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa. Do Europy ziemniaki przywiezione zostały w połowie XVI w. przez hiszpańskich konkwistadorów.
Ziemniaki rozmnażają się wegetatywnie. Do spożycia wykorzystuje się bulwy występujące jako podziemna część łodygi służąca roślinie za magazyn składników zapasowych. . Ziemniaki zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten,
witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę,
fruktozę, sacharozę, skrobię,
kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
CEBULA
Dwuletnia roślina z rodziny amarylkowatych, jedna z najstarszych roślin warzywnych uprawianych przez człowieka - znana od ponad 5000 lat.
Częścią jadalną rośliny jest podziemna cebula, pokryta łuską, a także część nadziemna, czyli wyrastający z niej szczypior - rurkowate, puste, zielone liście i ukryty wśród nich pęd.
Cebula - w zależności od odmiany - ma różne kształty i różną barwę, zarówno zewnętrzną jak i wewnętrzną. Warzywo to jest odżywcze i lecznicze. Działa przede wszystkim bakteriobójczo, odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi. Smak cebuli zależy w znacznej mierze od zawartości cukru i olejku eterycznego. W zależności od ilości tych składników rozróżnia się odmiany: słodkie, ostre i średnio ostre.
Cebula zawiera m.in.: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten,
witaminy: E, B1, B2, B6, C;
kwasy: nikotynowy i foliowy; izotiocyjanin allilu.
CZOSNEK
Czosnek pospolity, jednoroczna roślina należąca do rzędu liliowych z rodziny.Obecnie jest uprawiany prawie wszędzie.
Czosnek pospolity jest byliną o charakterystycznym pędzie podziemnym w postaci tzw. główki złożonej z kilku lub kilkunastu pojedynczych "ząbków" okrytych dość twardą łuską - bezbarwną lub o zabarwieniu różowym, fioletoworóżowym lub fioletowym. Ciężar główki waha się od 1,5 do 5 dag.
W Polsce uprawia się 2 podstawowe typy czosnku:
białe - nie wytwarzające pędu kwiatowego: czosnek podgórski, topolski, biały;
niebieskawe - z kwiatostanem: czosnek dolnośląski, z Latowicza.
Czosnek z poszczególnych odmian różni się składem chemicznym, zawartością olejków, co jest uzależnione od warunków terenowych: np. czosnek z okolic górskich (Podhale) zawiera ponad 50% więcej olejków od czosnku typu nizinnego (Topola Pińczowska). Jednak po zmianie stanowiska uprawowego różnice te znacznie się zacierają.
Czosnek ma specyficzny, niepowtarzalny ostry zapach i smak wynikający z obecności olejku lotnego (alliina i enzymy), który po roztarciu czosnku zmienia się w bakteriobójczą alliicynę ulegającą zniszczeniu w czasie obróbki termicznej - smażenia, gotowania. Czosnek zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod, kwas nikotynowy, witaminy: B1, B2, C.
Czosnek należał do podstawowych środków przeciwko chorobom infekcyjnym.. Okazało się to słuszne, ponieważ późniejsze badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne działanie.
Pobudza on trawienie, reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Wartości odżywcze czosnku są duże.
Wszystkie z powyżej wymienionych roślin, powinniśmy podawać naszym ptakom-by zapewnić im jak najbardziej urozmaiconą karmę i dodatki. Niektóre z nich możemy podawać jako gotowane, inne tarkowane lub w całości.
Wszystkie z nich są bogate w środki odżywcze i zapobiegają jednolitemu karmieniu ptaków, oraz udostępniają ptakom różnych mikro jak i makro-elementów a także witamin.
Nie powinno ich zabraknąć w menu naszych pupili.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
_________________________________________
"Są dwie wspaniałe drużyny w Liverpoolu: Liverpool i rezerwy Liverpoolu." (Bill Shankly)
You`ll never walk alone.
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Sty 2008 czyli 5964 dni temu Posty: 231 Podziękowania: 13/19 Skąd: Pomorze
Wysłany: 2008-02-13, 11:08
Nie polecam sadzenia okopowych w wolierach. Ptaki aby się do nich dobrać muszą dziobać w ziemii i o zainfekowanie nie trudno. Dodatkowym minusem jest to, że ziemia musi być dla tych roślin bardzo żyzna, nawożona, to także zwiększa niebezpieczeństwo przywleczenia pasożytów. Lepiej podawać okopowe czysto umyte.
Pomógł: 108 razy Wiek: 50 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 5966 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2015-12-29, 08:02
qwerek, wszystko tzn. co ? Jak widać na górze tematu, nie interesują nas odmiany i jak je uprawiać a zawartość w nich witamin itp. Nie zauważyłem na tej stronie takich informacji.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
_________________________________________
"Są dwie wspaniałe drużyny w Liverpoolu: Liverpool i rezerwy Liverpoolu." (Bill Shankly)
You`ll never walk alone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum