Wybierz język:
     » Portal » Użytkownicy » Grupy » Statystyki » Czat » Album » Mapa Hodowców » Kalendarz » POBIERALNIA
     » Rejestracja » Zaloguj » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
  

 Ogłoszenie 

Prosimy wszystkich o zapoznanie się z Regulaminem Forum - PRZECZYTAJ . Z FORUM usuwane będą też osoby (nick) które nie aktywowały swojego konta !


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: wanted
2011-11-22, 11:35
SĘPY
Autor Wiadomość
sylwia2401 
Specjaliści
KOCHAM...TĘSKNIE...CZEKAM...



Pomógł: 61 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Sty 2008
czyli 3620 dni temu
Posty: 3490
Podziękowania: 404/328
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2009-02-04, 21:33   SĘPY

SĘPY STAREGO ŚWIATA (Aegypiinae)

Sępy Starego Świata tworzą oddzielną poddziedzinie obejmującą 10 rodzajów i 14 gatunków. Od sępów Nowego Świata różnią się obecnością przegrody nosowej, zamykającej od wewnątrz otwory nosowe, które są bardziej wydłużone. Ponadto charakteryzują sie brakiem otworów skórnych w postaci grzebieni na głowie, płatków i fałd skórnych na podgardlu lub innych narośli tego typu przy nasadzie dzioba. Sępy Starego Świata występują w Afryce, Azji i płd. Europie. Zamieszkują zarówno odludne góry, pustynie i stepy, jak również występują w pobliżu osiedli i większych miast, żywiąc się odpadkami, różnego rodzaju nieczystościami i padliną. Pełnią tym samym bardzo pożyteczną funkcję sanitarna. Wypatrują pożywienia przeważnie w locie.Ponieważ sępy krażą loten szybowcowym na dużych wysokościach, wykorzystując przy tym tzw. kominy silnie ogrzanego powierza, toteż na żer wylatują dość poźno, w pełni tropikalnego dnia. Zazwyczaj krążą w pełni określonych rewirach nad stepem lub pustynią. Gdu jeden z krążących sępów zauważy padlinę, zniża lot określonym kierunku, dając tym samym sygnał dla osobników krążących w sąsiednich rewirach. Stąd przy padłym zwierzęciu w krókim czasie gromadzi się kilkanaście lub kilkadziesiat sępów kilku gatunków. Najwieksze z nich i najbardziej znane to sęp płowy (Gyps fulvus) i sęp kasztanowaty (Aegypius monachus).
_________________
PAMIĘTAJ- JEDNA MIŁOŚĆ- JEDEN BÓG- JEDNO PRZEZNACZENIE
Podziękuj autorowi tego posta
 
 

Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów? Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie: Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!

sylwia2401 
Specjaliści
KOCHAM...TĘSKNIE...CZEKAM...



Pomógł: 61 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Sty 2008
czyli 3620 dni temu
Posty: 3490
Podziękowania: 404/328
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2009-02-04, 21:35   SĘP PŁOWY

SĘP PŁOWY (Gyps fulvus)

Jest ptakiem wybitnie towarzyskim. Gdzieździ się na skałach gromadnie. Zamieszukje płn. Afrykę i południowe częsci Eurazji. W Europie występuje na Korstyce, Sardynii, Krecie i półwyspie Bałkańskim. Zalatuje niekiedy do Polski na początku XX w. gdzieździł się w Karpatach(Pieniny). Dł ciała 100-120 cm przy rozpietości skrzydeł 260 cm i masie ciała 7 kg. Gdzieździ się w niedostępnych skałach, wyjątkowo na drzewach zajmując stare orle gniazda. Początek lęgów przypada w marcu, a niekiedy pod koniec lutego. Znosi tylko 1 jajo barwy białej, które przeważnie wysiaduje samica. Czas wysiadywania 51-52 dni. Czas osiągnięcia zdolności lotu pisklecia -90 dni.


http://www.hlasek.com/foto/gyps_fulvus_2425.jpg
http://www.damisela.com/z...lvus/i96506.jpg
_________________
PAMIĘTAJ- JEDNA MIŁOŚĆ- JEDEN BÓG- JEDNO PRZEZNACZENIE
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
sylwia2401 
Specjaliści
KOCHAM...TĘSKNIE...CZEKAM...



Pomógł: 61 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Sty 2008
czyli 3620 dni temu
Posty: 3490
Podziękowania: 404/328
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2009-02-04, 21:41   SĘP KASZTANOWATY

SĘP KASZTANOWATY (Aegypius monachus)

Najwiekszy sęp Starego Świata. Dł ciala 115-120 cm przy rozpiętości skrzydeł 270-287 cm i masie ciała 7-12 kg. Zamieszuje płn Afrykę, płd. Europę (półwyspy: Pirenejski, Bałkański, Krym), a na wschód od Turcji sięga po Himalaje. W XIX w . występował w Tatrach. W przeciwieństwie do poprzedniego gatunku jest mniej towarzyski, gnieźdząc sie w odosobnionych parach na drzewach. Znosi 1 jajo, brunatno upstrzone, które przez 55 dni, wysiadują oboje rodzice. Pisklę osiąga zdolność do lotu po 3 miesiącach. Początek lęgu przypada w marcu lub pod koniec lutego.





http://www.birdskorea.org...-Vulture_RL.jpg
http://www.retamatour.com...onachus-673.jpg
_________________
PAMIĘTAJ- JEDNA MIŁOŚĆ- JEDEN BÓG- JEDNO PRZEZNACZENIE
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
jomidzola 
Doświadczony Hodowca
Dzolek



Moja specjalizacja:
Papugi

Pomogła: 13 razy
Wiek: 103
Dołączyła: 13 Kwi 2009
czyli 3165 dni temu
Posty: 1071
Podziękowania: 83/217
Skąd: POLSKA

Wysłany: 2009-11-20, 19:41   

Sęp płowy (Gyps fulvus)

Wielki ptak o szerokich skrzydłach, z palczasto rozstawionymi lotkami na ich końcach. Znacznie większy od bociana, trochę większy od bielika. Łatwo go zauważyć gdy krąży lub szybuje wysoko na niebie, lecz siedzącego na drzewie ptaka niełatwo wypatrzeć. Niektóre dolatujące do Polski osobniki są znacznie osłabione. Gatunek osiadły, lecz niektóre osobniki (zwłaszcza młode) nieregularnie koczując pokonują wielkie odległości.

Rozmieszczenie i siedlisko

W Polsce nie gniazduje, pojawia się zwykle pojedynczo, częściej w okresie letnim. Spotykany jest rzadziej niż raz do roku – w latach 1972-2008 był stwierdzony 27 razy. Właściwym siedliskiem sępa płowego są przede wszystkim rozległe, otwarte tereny (najczęściej górzyste) ze skałami.

Lęgi

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 110 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 260-280 cm
waga ok. 7 kg

Tworzy pary monogamiczne. Może gniazdować kolonijnie. Gniazdo zakłada na skale, złożone z gałęzi i patyków, wyścielone trawą. Jaja wysiaduje samica i samiec. Pisklęta karmione są przez parę rodziców.

Pokarm i sposób żerowania

Pokarm sępa płowego to padlina dużych ssaków, przede wszystkim domowych: owiec, kóz, była, koni, psów, rzadziej większych dzikich ssaków (zwłaszcza górskich), wyjątkowo większych ptaków i ryb. W poszukiwaniu pokarmu patroluje z powietrza ogromne obszary, szybując wysoko i krążąc.

Ciekawostka

Padlina nie jest rodzajem pożywienia trafiającym się często, więc sęp, by znaleźć jej wystarczająco dużo musi przeszukać wielki obszar. Szuka pokarmu w odległości 50-60 km od gniazda (to dla niego około godzina lotu) wypatrując jej z wysokości kilkuset metrów, 1 kilometra lub większej. Ma tak dobry wzrok (tak dużą rozdzielczość siatkówki), że z odległości kilometra może rozpoznać przedmiot o długości mniejszej niż 10 cm, a z 3,5 km – trzydziestocentymetrowy. Dzięki temu w ciągu jednego dnia ptak może przejrzeć obszar o powierzchni setek kilometrów kwadratowych.



http://ptaki.polska.pl/ba...6.htm?body=desc
_________________
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.

— Victor Marie Hugo

Pozdrawiam Cię Gość :lol2:

.....Miłośniczka....;*
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
szymek0115 



Wiek: 20
Dołączył: 01 Lut 2011
czyli 2506 dni temu
Posty: 4
Wysłany: 2011-07-27, 17:33   

cudowny ptak jest piękny ale trochę odrażające że je padliznę
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
tiny 
Mega User



Moja specjalizacja:
Papugi

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
czyli 884 dni temu
Posty: 26
Podziękowania: 3/2
Skąd: UK

Wysłany: 2015-09-12, 20:51   

znalazłem gdzieś angielski news,że sępy płowe przesówają swoje gniazdowiska bardziej na północ Europy.Ma ktoś jakies dane gdzie najbliżej od Polski gniazdują sępy-wydaje mi się że już w Karpatach rumuńskich a może Węgry.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
..:: AVIORNIS ::..




AVIORNIS POLECA:



SZUKAJ NA GOOGLE!

Twoja wyszukiwarka



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


..:: WSPÓŁPRACUJEMY ::..
>> Spis-Hodowcow.pl - Magazyn dla miłośników Fauny i Flory >> Hodowla ptaków - Jacek Masternak >> Ptasie podróże - Artur Bujanowicz >> NOWA EXOTA >> Andrzej Jarosz >> Henryk Kościelny - fotografia przyrodnicza >> Hugo Barbosa >> Blog - Portugalia >> Hugo Barbosa & Iñaki García Hernández- Portugalia/Hiszpania >> Snyder s Grouse & Waterfowl Park >> Baza turystyczna

Od 2008 roku - Aviornis.com.pl © Wszelkie prawa zastrzezone.
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 19
..:: Giełda ::..


..:: OFERTA REKLAMOWA NA AV ::..


..:: POLECAMY ::..
Inkubatory do wylęgu jaj


..:: POLECAMY ::..
sklep internetowy


..:: POLECAMY ::..


..:: SERWIS I CZASOPISMO HODOWCÓW ::..



..:: Czasopismo hodowcy ::..

..:: SERWIS HODOWCÓW ::..


..:: ZAPRZYJAŻNIONA STRONA ::..


..:: Baza CITES ::..


..:: Polecamy ::..

..:: SKLEP INTERNETOWY ::..
Planeta-zoo

..:: POLECAMY ::..
Euro Zoo

..:: POLECAMY ::..
Euro Zoo


..:: POLECAMY ::..


. SERWISY AUKCYJNE .









.: ASPEKTY PRAWNE :.