Wojtek_Ka Doświadczony Hodowca Hodowca i Miłośnik ptaków
Moja specjalizacja:
Pomógł: 44 razy Wiek: 33 Dołączył: 06 Mar 2009 czyli 5694 dni temu Posty: 1025 Podziękowania: 29/44 Skąd: Szadek\Zduńska wola
Wysłany: 2009-03-29, 14:13 Murzyn szmalkaldzki
Murzyn szmalkaldzki
Ten piękny gołąb pochodzi z Niemiec. Rzadziej występuje we Francji, co utrudnia selekcję i poprawną hodowlę w tym kraju.
Należy on do gołębi bardzo delikatnych.
OPIS
Korpus ptaka jest długi i mocny z bardzo zaokrągloną piersią. Murzyn szmalkaldzki ma długie skrzydła i ogon oraz okrągłą głowę otoczoną kapturem złożonym z cienkich, długich piór.
Kaptur nie zasłania jednak oczu i głowy.
Po obu stronach stronach szyi pióra tworzą grzywę, która schodzi się w okolicy podgardla.
Nogi tego ptaka są bogato porośnięte piórami.
Upierzenie jest bardzo obfite. Cały tułów ma śnieżnobiałą barwę, zaś głowa, część szyi i gorsu oraz ogon są czarne.
Co sądzicie o tych gołębiach? Zastanawiam się nad kupnem pary, czy może ktoś z forum je hoduje? Bardzo byłbym wdzięczny za dodatkowe informacje.
A tutaj stronka z hodowlą tych gołębi i bardzo fajnymi fotkami: http://www.woliera.net/ (wystarczy wejść w galerię)
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 8 razy Wiek: 40 Dołączył: 28 Wrz 2008 czyli 5853 dni temu Posty: 369 Podziękowania: 23/7 Skąd: zgierz
Wysłany: 2009-03-29, 16:00
Moim zdaniem jedna z najładniejszych ras gołębi są jeszcze bardzo rzadko hodowane w naszym kraju i ciężko dostać ładne i czysto rasowe gołębie ja szukam i szukam i nic
Wojtek_Ka Doświadczony Hodowca Hodowca i Miłośnik ptaków
Moja specjalizacja:
Pomógł: 44 razy Wiek: 33 Dołączył: 06 Mar 2009 czyli 5694 dni temu Posty: 1025 Podziękowania: 29/44 Skąd: Szadek\Zduńska wola
Wysłany: 2009-03-29, 16:04
ochar11, Widzę, że nie jestem sam
Zazdroszczę (ale tak pozytywnie) :) temu hodowcy z tej stronki w moim poście
Bardzo mi się te gołębie podobają, szukałem i nic, a jeśli już się coś znajdzie to są ceny kosmiczne
ochar11, A nie wiesz jaki jest numer obrączki ? Bo się tam ErniCK, dopytywał, a ja nie wiem
Wysłany: 2009-03-29, 17:30
Pochodzenie:
Turyngia i saksońskie Erzgebirge (Rudawy Czeskie).
Wrażenie ogólne:
Silny, wydłużony kształt tułowia; perukopodobna struktura piór na głowie i gardle; duże łapcie.
Wzorzec: cechy rasowości.
Głowa:
Zaokrąglona, wysokie czoło.
Oczy:
Ciemne.
Brwi:
Wąskie. Ciemne przy czarnych i niebieskich, cieliste przy czerwonych i żółtych.
Dziób:
Średniej długości, czarny przy czarnych i niebieskich, jasny przy czerwonych i żółtych kolorach upierzenia.
Szyja:
Stosunkowo długa. Jej struktura układa się od mniej lub bardziej wykrojonej rozety i biegnie w górne części szyi.
Pierś:
Dobrze zaokrąglona.
Plecy:
Lekko wklęsłe.
Skrzydła:
Długie, przylegające do tułowia, spoczywające na ogonie i nie krzyżujące się ze sobą lotkami.
Ogon:
Długi, zamknięty.
Nogi:
Głęboko ustawione. Upierzenie nóg duże i gęste.
Upierzenie:
Bujnie rozwinięte, nie za miękkie.
Rodzaje kolorów:
Czarne, niebieskie, czerwone, żółte.
Kolor i rysunek:
Barwna głowa, śliniak oraz zewnętrzna i wewnętrzna pokrywa ogona. Kolory intensywne i czyste. Niebieskie z czarną wstęgą na ogonie, pozostałe opierzenie białe.
Duże błędy:
Wątła, mała i krucha budowa figury. Wąska korona, luźna i niepełna grzywa; krótki i otwarty „żabot”; biel na głowie; mocne niebieskie ubarwienie głowy przy czarnych; nieczyste kolory; trzcinowaty ogon i klin; za krótkie upierzenie nóg; mocno otwarte plecy; plamy oczne.
Uwagi do oceny:
Ogólne wrażenie – wielkość ciała – struktura głowy i nóg – rysunek – kolor oczu.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Lis 2008 czyli 5790 dni temu Posty: 264 Podziękowania: 22/18 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-07-03, 18:40
Jak się nie dba, to wszystkie są delikatne i wszystkie zapadną na choroby. A jak się dba, to insza inszość. Higiena utrzymywania, odpowiednie warunki żywieniowe, "mieszkalne" i przestrzenne, to główne wymagania do zachowania dobrego zdrowia zwierząt, w tym właśnie gołębi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum