BIAŁKO
Niedobory białka powodują zwiększenie liczby jaj niezapłodnionych, spadek nieśności oraz zahamowanie wzrostu kurcząt. Dietę należy uzupełniać białkiem pochodzenia zwierzęcego.
WITAMINA A
Niedobory witaminy A wywołują zahamowanie wzrostu, zaburzenia w produkcji wartościowego nasienia, spadek nieśności, obniżenie odporności na różne infekcje.
WITAMINA D3
Niedobory tej witaminy powodują obumieranie zarodków, krzywicę u piskląt i łomikost u ptaków dorosłych.
WITAMINA E
Jej niedobory wiążą się z dużą śmiertelnością zarodków i piskląt, mniejszą nieśnością i ilością zapłodnionych jaj oraz ze zmianami w mięśniach i tkankach nerwowych.
WITAMINA K
Niedobory tej witaminy powodują obniżenie krzepliwości krwi oraz zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych, które powodują wynaczynienia oraz wylewy.
MAGNEZ
Niedobory magnezu powodują zaburzenia w budowie układu kostnego u zarodków oraz zwiększa śmiertelność piskląt. U dorosłych ptaków spadek nieśności.
NIEDOBORY W/W WITAMIN I ZWIĄZKÓW ZDARZAJĄ SIĘ NAJCZĘŚCIEJ
W celu zapobieżenia niedoborów witamin, makro i mikro elementów należy podawać ptakom preparaty witaminowe, przeznaczone dla określonych grup drobiu. Można podawać także naturalne produkty zawierające witaminy.