aviornis.com.pl
Portal hodowców ptaków i zwierząt ozdobnych

Skarmiane owoce, warzywa, rośliny - Kiełkowanie nasion zbóż.

wanted - 2008-01-18, 00:35
Temat postu: Kiełkowanie nasion zbóż.
W jaki sposób kiełkujecie nasiona róznych zbóż i jaki sprzęt tutaj urzywacie oraz jak się to wszystko odbywa ?
mirass - 2008-03-20, 09:31

Ja nie kiełkuje ogromnych ilości, kiełkuje dla kanarków pszenice i dla gołębi. Przez pierwszą dobę pszenica jest zalana wodą w jakimś garnuszku. Co kilka godzin wodę zmieniam. Po dobie przekładam zboże do sitka i co kilka godzin przepłukuje (tak, żeby nie wyschło). 3 dnia mogą już dostawać je ptaki.
ReVeS - 2008-03-20, 09:47

Ja kiełkuję podobnie jak mirass, mam takie pudełko 2 - litrowe, wsypuję do niego pszenicę wlewam, wodę i zostawiam na 12h, po 12h wymieniam wodę i na kolejne 12h, później przekładam do takiego samego pudełka tylko już bez wody i na siateczce. Zostawiam przełożone na 3-4h i po upływie tego czasu polewam odrobiną wody która zostaje na dnie utrzymując wilgoć od dołu. Polewanie powtarzam co 3-4h. Po 2-3 dniach podaje je ptakom.
mirass - 2008-03-20, 09:56

ReVeS napisał/a:
i zostawiam na 12h, po 12h wymieniam wodę i na kolejne 12h,

Ja wymieniam częściej, co 4 - 6 godzin, bo nie chcę żeby ziarno się psuło, gdyż po dłuższym czasie zaczynają wyskakiwać bąbelki i zaczyna śmierdzieć.

ReVeS - 2008-03-20, 10:00

mirass napisał/a:
ReVeS napisał/a:
i zostawiam na 12h, po 12h wymieniam wodę i na kolejne 12h,

Ja wymieniam częściej, co 4 - 6 godzin, bo nie chcę żeby ziarno się psuło, gdyż po dłuższym czasie zaczynają wyskakiwać bąbelki i zaczyna śmierdzieć.



Zależy to też od tego w jakim pomieszczeniu są skiełkowane. Mi się nic na razie takiego nie przydarzyło, że zaczynało śmierdzieć, czy co gorsza się psuć. Ja tak często nie wymieniam, tylko od czasu do czasu przemieszam wodę i jest wszystko OK.

mirass - 2008-03-20, 10:01

A w jakiej wodzie trzymacie ziarno? (chodzi mi o temperaturę około).
ReVeS, a jaką masz temperaturę w pomieszczeniu? Ja mam powyzej 20 stopni C.

krzychu w1 - 2008-03-21, 09:39

Do kiełkowania używam,specjalnego zestawu naczyń,który zakupiłem w sklepie ze zdrową żywnością.Nie ma co kombinować,zasypuję trzy tacki,ziarnem,często różnym,słonecznik,rzepik,pszenica,układam je jedna na drugiej i zalewam najwyższą tackę wodą.Woda przesącza się,przez wszystkie naczynka,i ścieka do najniższego.Po 12 godz.ponownie zalewam wodą,wcześniej opróżniam dolny pojemnik.Po 24 godz.rzepik i słonecznik jest gotowy do podania.Nie dopuszczam by zbytnio rozwinęły się kiełki,bo wówczas ptaki je mniej chętnie zjadają.Cena zestawu do kiełkowania to około 40 zł.więc myślę,że nie ma co kombinować i bawić się w jakieś przelewania wodą co 3-4 godz.Jeśli ktoś podaje kiełki tak jak ja w dużych ilościach,nie sporadycznie,powinien zainwestować.Polecam.


dj.looki - 2009-01-20, 22:10

W jakiej temperaturze stoi Twoja kiełkownica i czy światło ma wpływ na kiełki?
B.A.T.E.K - 2009-01-20, 22:38

krzychu w1, mam taka sama ale za40zl :shock: to kupiłbym dwie nie jedna.
dj.looki, co do temperatury to pokojowa max. 20 stopni. stoi w pomieszczeniu z oknem północnym i nasiona kiełkują bardzo ładnie nie próbowałem przestawiać w bardziej nasłonecznione miejsce wiec nie wiem czy światło ma wpływ.

LaKi - 2009-01-21, 12:30

po pierwsze odpowiedzcie sobie na pytania
- jakie kiełki robicie ? - każda godzina czy dzień zmienia skład kiełków
- czy robicie kiełki czy zielonkę? - kiełki to jeszcze białe wypustki jak nabiera koloru zielonego to jak dla mnie to już zielenina

jeśli chodzi o kiełkownice to tu dla mnie strata pieniędzy

zdradzę wam sposób w jaki przygotowują kiełki - nie zielonkę, hodowcy z wieloletnim stażem hodowlanym (hodowcy którzy jako jedni z pierwszych rozmnażali Amadyny wspaniałe w Polsce)

1 dzień zalewasz ziarno wodą jednocześnie płucząc niekiedy ziarno może być brudne, zakurzone - musisz się pozbyć tego wszystkiego co tam jest niepotrzebne ja zawsze robię to rano.

2 dzień rano ponownie płuczesz ziarno i teraz będzie niespodzianka ;-) idziesz zajumać mamie, żonie, siostrze czy kochance ;-) kwestia kogo tam masz pod ręką :-) rajstopy.
tak tak >> rajstopy w sumie to najlepsze są bawełniane, mogą być również skarpetki albo rajstopki dziecięce tak jak pisałem najlepsze są bawełniane.
Wlewasz do "SKARPETY" tak to będę dalej nazywał ziarno i wieszasz nad wiaderkiem, słoikiem - kwestia rozmiarów - ilości ziarna jaka robisz.
ziarno trzymane w skarpecie ma w naturalny sposób zachowaną wilgotność, nadmiar spływa do podstawionego naczynia.

3 dzień w rano zależy jakie masz ziarno (jaką ma siłę kiełkowania i gatunek) czasem już tego dnia pojawiają się kiełki i ziarno jest gotowe do podania jeśli nie to płuczemy i zostawiamy na kolejny dzień.

oczywiście całość jest napisana do 1 porcji ziarna a codziennie robię nowa tak żeby na bieżąco była karma jak zostaje mi to płucze i zostawiam na 2 dzień na zielonkę na dłuższe kiełki.

kolejnym tajnym :P i mega ważnym jest podawanie kiełków - kiełków przed podaniem ptakom się NIE PŁUCZE !!! bardzo częsty błąd hodowców prowadzi on do powstania biegunki u ptaków czego następstwem może być odwodnienie ptaków

i jeszcze jedno, ziarna nie powinno się za dużo razy płukać powoduje to gnicie - ziarna ja płucze raz, max 2 razy dziennie rano i wieczorem.

tak jak napisałem z tego co ja wyczytałem najlepsze kiełki dla ptaków - w celu pobudzenia ich na lęgi to kiełki 2- dniowe takie mają najwięcej witaminy E która jest naturalną VIAGRĄ dla ptaków.

mam nadzieje że choć trochę przybliżyłem wam ten temat :-)

Al - 2009-01-21, 14:22

LaKi, Kiełkujące ziarno zostawiamy zawsze w skarpetce np.na 3 dzień ? i do płukania należy je wyjąć,czy można je przepłukać razem ze skarpetką ?
LaKi - 2009-01-21, 20:42

Al, ja płucze je w skarpecie tak jakbym zgniatał albo masował :)
zebrafinch - 2009-01-21, 21:56

znany hodowca gould marek buransky , podaje w swoim opracowaniu aby przed podaniem ziarna jeszcze raz dokładnie opłukać, stosuję taką metodę również i dotąd moje ptaki nie miały biegunki

zawsze sa dwie szkoły , jedna przeczy drugiej i komu wierzyć ????????

LaKi - 2009-01-22, 00:37

zebrafinch, mokrego ziarna się nie podaje tak samo jak mokrej zielonki
sałatę też podajesz ptakom mokrą ?

oczywiście nikt Cię nie zmusza do stosowania tej metody (a metodę tą stosują tak jak napisałem ludzie którzy hodowali i rozmnażali amadyny z odłowów, gdy ptaki jeszcze musiały być trzymane w ogrzewanych klatkach i tak gdy grzałka się przepaliła padały jak kawki, mało tego jeden z nich to specjalista od miękkojadów które mają troszkę większe wymagania od Astryldów)

krzychu w1 - 2009-01-22, 11:00

a ja myślę że kiełkownica jaką tu polecałem jest praktyczniejsza,zaoszczędza widoku skarpetek wiszących w mieszkaniu,z płukaniem nie ma problemu ,bo wystarczy opróżnić dolne naczyńko i górne zalać czystą wodą,co do płukania przed podaniem ptakom kiełków,to ja płuczę jakąś godzinę wcześniej,aby woda miała czas obeschnąć.Zgadzam się z przedmówcą że najlepsze są kiełki jak tylko wybiją się z nasiona.
zebrafinch - 2009-01-22, 23:08

Laki zielonkę zrywam w ogrodzie i podaję bezpośrednio ptakom, sałaty nie skarmiam ponieważ nie mam swojej, zakupiona może być pryskana, często się zdarza że chwasty zrywam po deszczu w związku z tym są mokre, ptaki w naturze również jedzą mokrą karmę
autor opracowania twierdzi że należy opłukać przed podaniem zimną wodą , w celu odprowadzenia nadmiaru ciepła , oraz mikroorganizmów i to rozumowanie wydaje mi się logiczne
nie płukanie przed podaniem ,pewnie ma również swoje wskazania , ja ich nie znam
Laki jeżeli je znasz to nam podaj wtedy wyciągniemy swoje wnioski i np będziemy płukać na dwie godziny przed podaniem
kiełkujesz w ten sposób i podajesz amandyną tylko proso czy inne ziarna również np rzepak ?
ja kiełkuje mieszankę nr 56 i stwierdziłem że ziarno w każdym worku ma inną jakość , nieraz mijają dwa dni i ziarno nie chce pęknąć

LaKi - 2009-01-26, 01:33

zebrafinch napisał/a:
często się zdarza że chwasty zrywam po deszczu w związku z tym są mokre, ptaki w naturze również jedzą mokrą karmę
hmm i tu mam trochę odmienne zdanie z tego co mi wiadomo ptaki po deszczu pierwsze co robią to porządkują i suszą swoje pióra (tylko ptasie osły które są najsłabsze i najczęściej chorowite - które nie najadły się wcześniej/przed deszczem/ nie dbają o pióra i ruszają na żer)

mało tego ptaki z rodziny wróblowatych najczęściej wymieniane tu ziarnojady i z tego co wiem łuskają ziarno - najczęściej prosto z kłosów (a nie wiem czy wiesz ale wnętrze kłosów zostaje raczej suche) dodatkowo przyjmując iż ptak siada na źdźbło trawy automatycznie strząsają rosę bądź deszcz

z tego co wiem większość ptaków jakie hodujesz żywią się ziarnem i raczej pierwsze co jedzą to ziarno a nie mokre rośliny i owoce :-) (sam spróbuj zjeść 2 jabłka i popij wodą - ciekawe co wyjdzie :P - oczywiście wszystko zależy od naturalnych i nabytych wydolności organizmu) także nie mówię iż ptaki które się przyzwyczają do takie sposobu pobierania pokarmu nie będą żyły i że od razu będą chorować, ale z drugiej strony wiem iż niejednokrotnie początkujący hodowcy poprzez nieumiejętne karmienie ptaków tracili nawet całe stada ptaków (np. podając stęchłe ziarno)

na dodatek powiem tak ziarno przygotowane według wyżej przedstawionego sposobu w momencie gdy leży w karmniku wysycha tworząc "sianko" a Twoje mokre kiełki wrzucone do korytka - nie wietrzone po kilku godzinach najczęściej zaczyna zachodzić stęchlizną i rozpoczynają się procesy gnilne - dlatego uprzedzam aby kiełki podawać w płaskich naczyniach dobrze by było podawać je np w sitku

nie możemy również porównywać ptaków hodowanych od pokoleń w klatkach (wolierach) do ptaków żyjących na wolności, mogę cię zapewnić że chyba nie ma takiego gatunku ptaków, którego znamy pełną dietę - czy uważasz że podając wybrane przez ciebie gatunki roślin dajesz ptakom pełen wybór roślinności jaki potrzebują? czy podając dajmy na przykład GWIAZDNICE jesteś w 100% pewien że ptaki nie wolałby miękkich/w fazie mlecznej kłosów kanaru?
(być może się mylę) ale nie wiem czy jesteś w stanie mi powiedzieć kiedy? w jakiej dnia porze? w jakim okresie wiosna/lato/jesień/zima ptaki np. amadyny wspaniałe pobierają pokarm zielony - (mam na myśli zielone listki) i udowodnij mi że robią to akurat po deszczu

jeśli chodzi o ten deszcz to czasem może nie przynieść takie super efektu o jakim mówisz, większość owadów to raczej chowie się pod liście podczas deszczu gdzie woda nie dociera, a jeśli łąka z której zrywamy mieści się nieopodal fabryki to taki miło wspomniany deszczyk może również przynieść popioły z kominów fabryki :evil: a jeśli chodzi o warzywa i owoce które są dostępne w marketach to wydaje mi się że raczej mało z nich jest pryskanych bo raczej pochodzą z produkcji po folia - bardziej bym obstawiał o silne nawożenie podłoża na jakim rosną, podając ptakom liście sałaty to raczej każdy wie iż nawet pryskana sałata głowiasta w swoim środku ma liście które nie miały bezpośredniego kontaktu z opryskiem co jednak nie oznacza ze nie będą zawierać one środków chemicznych

zebrafinch napisał/a:
kiełkujesz w ten sposób i podajesz amandyną tylko proso czy inne ziarna również np rzepak ?
ja kiełkuje mieszankę nr 56 i stwierdziłem że ziarno w każdym worku ma inną jakość , nieraz mijają dwa dni i ziarno nie chce pęknąć
- znam ludzi którzy do kiełkowania używają bardzo bogatej mieszanki ziarna gdzie znajduje się dużo rodzajów ziarna ale oni przygotowują kiełki dla wszelkiego rodzaju papug i drobnej egzotyki

ja kiełkuje PROSO,KANAR,MURZYNEK - dobieram według własnego uznania proporcje

jeśli chodzi o szybkość kiełkowania to chyba żadnej rewolucja nie odkryłeś - wszystko zależy jak było uprawiane, kiedy i w jakiej fazie zebrane oraz jak było przetrzymywane oraz chyba w jaki sposób było przygotowane do kiełkowania, w jakiej temperaturze, wilgotności odbywał się ten proces, uważam również iż kiełkowanie w kiełkownicy a kiełkowanie w skarpecie ma również jeden chyba dosyć ważny aspekt typu światło słoneczne - podsumowując na kiełkowanie ziarna składa się bardzo wiele czynników w jaki sposób i jak one odpowiadają na jakość powstałego produktu nie zamierzam się wypowiadać ustępuję tu wypowiedzi studentom rolnictwa bądź ludziom z któregoś instytutu roślin

dj.looki - 2009-01-31, 23:42

Z tego co się orientuję śwatło słoneczne sprzyja rozwojowi kiełkom. Kiełkownica widać, że jest przezroczysta więc światło dochodzi. Jeśli bierzemy pod uwagę skarpetę, to chyba światło nie dociera. Co Wy na to?

I drugie pytanie: jeżeli po 2-3 dniach nasionka nie pękają, to można je próbować dłużej trzymać (np. w kiełkownicy) przelewając regularnie wodą? Jaka jest górna granica hodowania nasion na kiełki po namoczeniu?

Aeterna - 2009-01-31, 23:53

dj.looki napisał/a:
Z tego co się orientuję śwatło słoneczne sprzyja rozwojowi kiełkom. Kiełkownica widać, że jest przezroczysta więc światło dochodzi. Jeśli bierzemy pod uwagę skarpetę, to chyba światło nie dociera. Co Wy na to?

I drugie pytanie: jeżeli po 2-3 dniach nasionka nie pękają, to można je próbować dłużej trzymać (np. w kiełkownicy) przelewając regularnie wodą? Jaka jest górna granica hodowania nasion na kiełki po namoczeniu?


Zaciemnienie wpłynie na zawartość chlorofilu w kiełkach. Jeżeli zbierasz młodziutkie, które nie zdążyły zzielenieć, nei ma znaczenia czy kiełkują na świetle, czy nie.
MOżesz je potrzymać dłużej, niektóe roślinki potrzebują więcej czasu, żeby się przebić. Długość okresu kiełkowania zależy od rośliny, jej gatunku, a nawet odmiany.
Górna granica, zdroworozsądkowa :-) Jeżeli znacznie został przekroczony czas kiełkowania dla danego gatunku, lub kiedy pojawia się pleśń ;-)

Odnośnie podawania mokrej zielonki, nie wiem jak jest z ptakami, ale większości zwierząt powinno się pdoawać suchą zieleninę, chyba, że zwierzak jest przyzwyczajony do pobierania mokrego pokarmu.
Mokre zielonki łatwo ulegają fermentacji i skutki mogą być bardzo przykre.

dj.looki - 2009-02-23, 19:55

Kiedy można poznać, że kiełki są zfermentowane?
Al - 2009-02-24, 10:12

dj.looki, Wystarczy powąchać :mrgreen: Dobre kiełki mają przyjemny zapach,nawet lekko sfermentowane lub zaczynające pleśnieć mają zapach pleśni lub czuć kwas.
krzychu w1 - 2009-02-24, 10:18

Po powąchaniu, kiełki mają kwaśny zapach i zaczynają pokrywać się szarym nalotem,pleśnią .Takie już się do niczego nie nadają.
Zdrowe nasiona powinny kiełkować,tak w przybliżeniu-
rzepik -12-16 godz.
słonecznik-24-30 godz.
fasolka mung- 30- 48 godz.
pszenica- 30-48 godz.
kukurydza(popkorn)-48-60 godz.
Wszystko zależy od jakości ziarna,stopnia wysuszenia.Ja podaję tu przybliżony czas kiełkowania,wynikający z moich obserwacji,nie koniecznie wszyscy muszą mieć podobne spostrzeżenia.
Widzę,że z AL jednocześnie pisaliśmy post :mrgreen:

B.A.T.E.K - 2010-05-15, 13:43

a jakie nasiona/ziarna kiełkujecie? a może macie jakieś mieszanki do kiełkowania rożnych ziaren? co podajecie papugom a co drobnej egzotyce?
Karolina_PNGR - 2010-05-15, 14:18

Ja moim kiełkuję ziarno owsa, pszenicy, prosa, słonecznik. Bardzo lubią też kiełki fasoli mung, soji, rzezuchy.
Zeberkom podawałam wszystko to co falkom.

A jak jest z lucerną? Można ją podawać? Rózne opinie już na ten temat słyszałam.

Haall - 2010-05-15, 14:52

Ja podaję lucernę w dwóch formach. Świeżo kiełkowaną (max 2 dni w kiełkownicy), gdzie pędy mają 1-2 mm długości i zieloną (ok. 5-7 dni w kiełkownicy). Obydwie formy bardzo chętnie są zjadane przez drobnicę.
Taką zieloną, tygodniową, podaję również cykorię i sałatę. Wtedy jest już szał przy deserówce. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pełna miseczka postała dłużej niż 15 minut.

B.A.T.E.K - 2010-05-15, 15:42

Karolina_PNGR, a jak jest z soja? chętnie zjadają?
jomidzola - 2010-05-15, 15:52

B.A.T.E.K, Ja kupiłam tą mieszankę.....polecam.
Ziarno bardzo dobrej jakości i czyste... :lol:

http://www.hodowlapapug.p...act=show&id=591

Haall - 2010-05-15, 16:02

Pomimo całej sympatii do tego sklepu (robię tam wszystkie zakupy), akurat tej mieszanki nie polecam. Zawiera ona ziarna konopi, które w trakcie kiełkowania wytwarzają tetrahydrokannabinol - substancję niezbyt dobrze tolerowaną przez ptasie organizmy.
Karolina_PNGR - 2010-05-15, 16:19

Z tego co mi wiadomo sorga tez nie można podawać kiełkowanego...

Moje bardzo lubią soję. W ogóle kiełki to ich ulubiony pokarm świeży. Zawsze wszystko znika.

jomidzola - 2010-05-15, 16:21

Haall, Ja nie widzę nic złego w tej mieszance....nie mam w niej aż tyle ziaren konopi, żeby zaszkodziła....

Badania medyczne potwierdziły, że tetrahydrokannabinol podawany pod kontrolą powoduje wzrost apetytu, wzrost odporności organizmu i ogólną poprawę nastroju - szczególnie u osób ze skłonnościami do depresji.

Haall - 2010-05-15, 21:38

jomidzola, przecież to każdego wybór, co podaje swoim ptakom i pod jaką kontrolą. Ja tylko wyraziłem swoje zdanie. A jeśli już cytujesz Wikipedię, to poczytaj też o oznaczaniu szkodliwości i dawkach.
jomidzola - 2010-05-16, 10:14

Haall napisał/a:
A jeśli już cytujesz Wikipedię, to poczytaj też o oznaczaniu szkodliwości i dawkach.

Tak tak czytałam....nie chciałam całości cytować......przypominam...to jest dział ....Żywienie ptaków » Kiełkowanie nasion zbóż. .....i nie będę się z Tobą spierać......bo przecież Ty zawsze masz rację.... :P

Al - 2010-05-16, 11:51

Tylko ....jak ptaki będą sobie dawkować ..... bo konopie im będą smakować i co ..... zjedzą lub poznaja że nadmiar szkodliwy ..... Chyba ktoś ..... przecenia inteligencję ptaków....
Zuzel - 2010-08-31, 16:44

Odnośnie kiełkownicy, to przy korzystaniu z niej trzeba pamiętać o jednym defekcie - nie dopuszcza ona zbyt dużej ilości świeżego powietrza. Zostało dowiedzione naukowo, że w takich warunkach w kiełkach powstają jakieś szkodliwe związki (nie pamiętam dokładnie jakie, ale badania były przeprowadzane właśnie w tych kiełkownicach).
Ja korzystam z kiełkownicy z tym że po przelaniu wody przez wszystkie poziomy rozszczelniam każde piętro poprzez ułożenie go lekko po skosie względem poprzedniego - to zapewnia dopływ powietrza.

Odnośnie płukania przed podaniem - płukanie przemawia do mnie jako że spłukuje bakterie i inne drobnoustroje które zdążyły się rozwinąć... Ja po płukaniu wrzucam ziarno na sitko a sitko kładę na szmatce na parę minut - powoduje to odciągnięcie większości wilgoci z ziaren - wilk syty i owca cała :)

amadyna1471 - 2010-08-31, 17:13

Zuzel, ja stosuje kiełki już ? lat w wychowywaniu młodych WPF i przed lęgami.Jeszcze nie miałem takiego problemu żeby ptaki po kiełkach miały biegunkę i żeby im ona zaszkodziła trzeba tylko dobrze zakiełkować i karmić z rozsądkiem, a to czy to jest szkodliwe czy nie to trzeba samemu stwierdzić . Podawanie zielonek z własnej uprawy zapewne tez jest szkodliwe ,ponieważ niema czystego powietrza i niema czystego deszczu.
Resztę zostawiam do przemyślenia i myślę że praktyka powinna wykazać co jest dobre a co szkodzi naszym ptakom.Takie jest Moje zdanie.

Zuzel - 2010-08-31, 17:19

Ja tam nikogo do niczego nie zmuszam :) Mówię tylko że były przeprowadzane takie badania. Jeśli kogoś to ruszy to po prostu rozszczelni swoją kiełkownicę (mówię o tej kupnej, za 40zł), bo zajmuje to jakieś 10 sekund. Jeśli ktoś uważa że to bzdury to tego nie będzie robił.
Dzielę sie wiedzą i tyle

amadyna1471 - 2010-08-31, 17:23

Zuzel, Przecież ja robię to samo,dzielę się moją kilku letnią wiedzą popartą praktyką.
przepiórkarz - 2010-08-31, 17:29

Ja mam 2 pytania
1 Jak zrobić kiełkownice na moim poziomie. :-/
2 jakie gatunki kiełków można podawać kurom :?:

amadyna1471 - 2010-08-31, 17:35

przepiórkarz, na kiełkach dla kur to się nie znam ale zapewne pszenica i kukurydza to podstawowe składniki a najprościej kiełkować ziarno zalewając go wieczorem ciepłą wodą w jakimś pojemniku ,rano dobrze wypłukać i podawać.Oczywiście przed zalaniem też musi być dobrze wypłukane.
Zuzel - 2010-08-31, 17:35

amadyna1471, trzeba pamiętać, że nie wszystkie szkodliwe związki powodują u ptaków biegunkę. Oczywiste jest, że gdyby w kiełkownicy kiełki były toksyczne, to ni ezostałaby ona w ogóle wypuszczona na rynek. Mówi się tu o długotrwałym działaniu, który w czasie kilkuletniej kariery lęgowej ptaków nie musi się ujawnić. Efekt może np wyjść u starszych ptaków i objawić się np zwyrodnieniem wątroby.
Al - 2010-09-01, 07:47

Ja moczę pszenicę lub słonecznik przez 24 godz. potem płuczę i na sito.Po 2 dniach są kiełki.
amadyna1471, niestety kukurydza zebrana z pola nie nadaje się na kiełki, ona nie kiełkuje, najwyżej zmiękczysz nasiona, ale kury i inne ptaki jedzą suche ziarno tak samo chętnie.

pysia34 - 2010-09-01, 08:52

wtrące swoje trzy grosze :-) Kiełkownicę mam, przyciemnianą -na etapie kiełkowania pobudza się wzrost poprzez brak światła lub jego ograniczenie (dlatego znaczna część roślin powinna być ukorzeniana we wczesnym etapie pod gazetą np. pelargonie) u mnie kiełkownica stoi na wschodnim oknie które ma światło wyłącznie z rana, kiełkuje mieszankę Justymy dla drobnej egzotyki i mieszankę dla papug, do której dodatkowo dodaję specjalne odmiany pszenicy, fasolę mung, ciecierzyce i sporo innych dodatków
Kiełkuję z reguły kiełki max 2 dni przelewając je gorącą wodą kilkakrotnie w ciągu dnia-stratyfikacja bardzo ładnie kiełkują,
Kiełki przed wyjęciem z kiełkownicy płuczę na sicie i podaję zarówno mokre jak i suche
w zasadzie zauważyłam że papugi w wolierze zjadają najchętniej ziarna z karmidła które znajduje się w zasięgu zraszacza który nocą zrasza ziarno i zjadają je zanim wyschnie, a ptaki w szklarni - drobnica, zaraz po prysznicu idzie jeść :-)
Jeśli chodzi o kiełkowanie drobnicy to ziarno w szklarni rzucam na zagon i kiełkuje samo pod wpływem zraszania pomiędzy roślinami,nie ma biegunek i ptaki są w dobrej kondycji.
Co sie zaś tyczy toksyczności i smaku -czytałam że np. ciecierzyca po skiełkowaniu ma goryczkę którą zabija gorąca woda - oczywiście bez przesady gorąca, i papugi w pierwszej kolejnosći za nią właśnie się zabierają z całej masy ziaren
W wolierze ostatnio lora pałaszowała konopie i żyje bez żadnych rozwolnień itp :-)
Al czytając o pamięci genowej (wątek zylexis) doczytałam że ta pamięć przekazuje kodowaną informację np. jakie rośliny są szkodliwe potomstwu -to fakt
na ten temat spierałam się już wielokrotnie na etapie zjadania roślin w szklarni -moja kolekcja storczyków :-) i jedna kalia (jest od samego początku :-) ) i jest trująca i żaden ptak jej nigdy nie tknął - ani te które się wychowały w szklarni , ani nowe które na zieleninę się rzucają od razu po wypuszczeniu z transportówki. Ten fenomen zaobserwowałam też na storczykach , niektóre zostały spałaszowane od korzeni w górę a niektóre tylko w zakresie jednej lub drugiej części (korzeń, łodyga)
Ptaki wbrew temu co twierdzimy mają swoje małe mądrości :-) W szklarni po ustabilizowaniu się składu miałam 4 padnięcia (2 tragiczne utopienia w nocy, jedno zabicie o zbyt czystą szybę -już tak dokładnie nie myje i jedno amadyny wspaniałej przy zaparciu jaja) Obecnie w szklarni jest około 50 szt. drobnicy w tym kilka gat. amadyn, wikłacze, mozambiki, papuziki, puchoczuby, przepiórki chińskie, kilka gatunków innych astryldów i kanarki :-)

amadyna1471 - 2010-09-01, 15:29

O to chodzi żeby ziarna napęczniały a nie żeby miały kilku milimetrowe korzonki ,wtedy są szkodliwe :lol:
pysia34 - 2010-09-01, 16:15

powinny mieć kiełek 0-3mm wówczas jest najzdrowe :-) polecam stronkę na temat kiełkowania www.kielki.info
amadyna1471 - 2010-09-02, 17:34

pysia34, dokładnie to miałem na myśli (0-3 mm).
amadyna1471 - 2010-09-29, 20:53

Kto z forumowiczów podaje jako dodatek do diety papug bardzo bogatą w proteiny
fasolę Mungo.pisać za i sprzeciw.Ja osobiście dodaję ją do ziarna kiełkowanego w okresie przygotowania do lęgów i wychowywania młodych .

przepiórkarz - 2010-09-30, 13:27

Al napisał/a:
Ja moczę pszenicę lub słonecznik przez 24 godz. potem płuczę i na sito.Po 2 dniach są kiełki.
amadyna1471, niestety kukurydza zebrana z pola nie nadaje się na kiełki, ona nie kiełkuje, najwyżej zmiękczysz nasiona, ale kury i inne ptaki jedzą suche ziarno tak samo chętnie.


Ale jakie można bo podobno są trochę są lepsze na sezon lęgowy . :-/ :-/ :-/ :-/

Al - 2010-09-30, 14:55

Ja kiełkuję - pszenicę, fasolke mung, kukurydzę siewną, owies niełuskany,proso,słonecznik
przepiórkarz - 2010-11-15, 14:32

Patrzcie jaką zrobiłem kiełkownice
Al - 2010-11-15, 15:04

przepiórkarz, Fajna :mrgreen: ale to nie są kiełki tylko roślinki. Kiełki mają kilka milimetrów dł.
przepiórkarz - 2010-11-15, 15:12

Kurcze myślałem że kiełki to mają 2 cm.
krzychu w1 - 2010-11-15, 17:18

przepiórkarz ,a może warto poczytać temat od samego początku ,w zasadzie o kiełkowaniu tu już wszystko jest napisane co i jak.
amadyna1471 - 2010-11-15, 21:25

przepiórkarz, a te kiełki do ciebie czy do ptaków?Bo coś za duże te kiełki.
Bruno - 2012-08-23, 12:41

Odświeżę temat bo nie chcę zakładać nowego :roll:
Mam papużki faliste,mewki,zeberki i gołąbki diamentowe i żadne z nich nie chcą jeść rzepaku i rzepiku który jest w karmie po przedmuchaniu zostają same czarne nasionka . Chciałbym je spożytkować bo całkiem sporo tego jest . Czy można podawać te nasiona skiełkowane albo podpędzone na roślinki ? Może kiełki i rośliny będą im smakować ... Nie zaszkodzi im ?

amadyna1471 - 2012-08-23, 19:04

Bruno, Od kiedy w mieszankach dla falistych jest rzepak lub rzepik???
Bruno - 2012-08-23, 20:13

Kupuję gotową mieszankę dla ptaków na giełdzie . I jest tam trochę rzepaku i rzepiku.
amadyna1471 - 2012-08-23, 20:15

Bruno, Rzepak i rzepik jest ziarnem dla kanarków,zmień producenta karmy i problem z pozostającym rzepakiem się skończy ;-)
Bruno - 2012-08-24, 09:27

Ja kupuję 3 rodzaje karm (takie z worków ) i w każdym jest inny rodzaj ziarna . Najczęściej biorę po 1 kg i wszystko razem mieszam . Ponawiam pytanie bo nadal nie uzyskałem odpowiedzi :
Czy rzepak i rzepik można kiełkować i podawać drobnej egzotyce i papugą falistym ?

amadyna1471 - 2012-08-25, 19:46

Bruno, a ja ponawiam odpowiedz ,rzepak czy rzepik jest dla kanarków :-)
jomidzola - 2012-08-25, 19:55

amadyna1471, Odpowiedz konkretnie na pytanie....jak już odpowiadasz.....to temat o kiełkowaniu, a nie dla kogo rzepak.
amadyna1471 - 2012-08-25, 19:56

jomidzola, jak ziarno jest dla kanarków to po co go kiełkować egzotyce czy papużką ,to chyba logiczne :?:
jomidzola - 2012-08-25, 20:05

Pytanie brzmi .................
Bruno napisał/a:
Ponawiam pytanie bo nadal nie uzyskałem odpowiedzi :
Czy rzepak i rzepik można kiełkować i podawać drobnej egzotyce i papugą falistym ?


Więc nie taka powinna być odpowiedz
amadyna1471 napisał/a:
jomidzola, jak ziarno jest dla kanarków to po co go kiełkować egzotyce czy papużką ,to chyba logiczne :?:

pysia34 - 2012-08-25, 20:13

u siebie mieszam wiele ziaren a to czego nie zjedzą ląduje na zagonie i kiełkuje i wówczas jedzą kiełki i małe roślinki bez problemu :) możesz kiełkować!
amadyna1471 - 2012-08-25, 20:20

to co?? temat jest o kiełkowaniu czy o zieleninie :shock: :shock: :shock:
pysia34 - 2012-08-25, 20:29

o kiełkowaniu Mireczku o kiełkowaniu:D
Bruno - 2012-08-26, 08:48

Troszkę zamieszania się zrobiło . Bardzo dziękuję wszystkim za udzielenie mi odpowiedzi na moje pytanie ;-)
Kiełki nastawione - ptaki zadowolone :roll: .

jomidzola - 2012-08-26, 09:02

Bruno potrzebował konkretnej odpowiedzi, a nie zgaduj zgaduli.....

Bruno napisał/a:
Kiełki nastawione - ptaki zadowolone .


Zadowolony i o to chodziło..... :mrgreen:

mikoszanin - 2013-04-01, 10:38

Witam, mam pytanie.. czy te kiełki nadają się już do podania ptakom? Dzisiaj jest 4 dzień od nastawienia.
amadyna1471 - 2013-04-01, 10:42

mikoszanin, Jak najbardziej się nadają ,tylko co tak długo kiełkowałeś te ziarno?u mnie to trwa do 24 godzin!
mikoszanin - 2013-04-01, 10:51

amadyna1471, też mnie to zastanawiało, to była moja pierwsza próba kiełkowania wiec może coś nie tak zrobiłem. :oops:
kszyk - 2013-04-01, 11:38

Szybkość kiełkowania zależy między innymi od temperatury otocznia,(aktualnie 21 stopni). Kiełkuję nasiona w trzech pojemnikach czyli w trzecim dniu dostają kiełki. Są takie dni,że nie zjedzą wszystkiego,wtedy naczynie z kiełkami wstawiam do lodówki co spowalnia kiełkowanie.
mikoszanin - 2013-04-01, 21:55

kszyk, ja kiełkowałem nasiona u siebie w pokoju gdzie temperatura nie spada poniżej 20 stopni. To było pierwsze podejście zobaczymy jak pójdzie z następną porcją ;-)
acer - 2013-04-02, 23:16

U mnie po około 2-óch dniach wygląda to tak ziarna kiełkuje w temperaturze 25 stopni C, na sitach, w kiełkownicy z termoregulatorem są płukane 4 razy na dobę, mieszanka zawiera 16 gatunków ziaren. Wcześniej tak samo kiełkowałem w zwykłej plastykowej misce proces trochę się wydłużał i jakość kiełków na tym spadała często zdarzało się,że kiełki zaczynały się psuć i je wyrzucałem dużo jednak zależy też od jakości ziarna przeznaczonego do kiełkowania. To już zależy jednak od jakiegoś doświadczenia i wyczucia:

mikoszanin - 2013-04-03, 00:30

acer, a rodzaj ziarna nie ma wpływu na czas kiełkowania? Cała mieszanka kiełkuje równocześnie?
acer - 2013-04-03, 00:41

mikoszanin, nie odkąd kiełkuje w tej temperaturze nawet kukurydza, która bardzo późno kiełkuje również puszcza korzonek, wcześniej bywało to rożnie, strączki oczywiście puszczają najwcześniej. Warunkiem szybkiego kiełkowania jest dobra jakość ziaren, wysoka temperatura, wilgotność. Ziarna po skiełkowaniu powinny mieć ziemisty, przyjemny zapach, sam je nieraz ze smakiem podjadam:)
Arecki21 - 2013-04-05, 16:33

Zeby ziarna sie nie psuly mozna dodac kilka kropel wody utlenionej.Wczesniejsze moje ziarna pokrywal bialy nalot-plesn ale gdy zaczalem tak robic nic mi sie jak narazie nie zepsulo. Czytalem tez ze inni tak robia i u nich tez dziala. 8-)
acer - 2013-04-05, 22:47

To chyba w dużej mierze zależy od jakości ziaren, też czasami miałem ten problem ale nie wiem czy woda utleniona zabije zarodniki pleśni albo tylko spowolni ich rozwój, ja bym osobiście nie ryzykował jeżeli coś w normalnym trybie kiełkowania tak się dzieje to chyba raczej ziarna są zainfekowane zarodnikami grzyba, albo jest ich zbyt dużo w środowisku w którym jest przeprowadzany proces kiełkowania.
mikoszanin - 2013-04-06, 00:22

Chyba za pierwszym razem musiałem coś źle zrobić bo teraz to elegancko skiełkowane ziarno jest już na 2 dzień :-D
krzysiek007 - 2013-04-27, 12:44

U mnie kiełkowanie trwa 48 godz, najpierw przez 24h mocze ziarno,następnie przesypuje na sito,na dno którego kładę takie chusteczki,które bardzo dobrze chłoną wilgoć i tak średnio 3-4 razy na dzień zraszam wodą i gotowe
Alan1980 - 2013-06-09, 05:59

Słuchajcie, wczoraj do kiełkownika wrzuciłem mieszankę ziaren po uprzednim moczeniu go przez 12 godzin i płukaniu. Dziś na słoneczniku pojawił sie taki szary nalot jak "mech". Domniemam, że to jest pleśń, ale czy to możliwe żeby tak szybko się pojawiła?
Oczywiście wyjmuję już wszystkie nasiona słonecznika z kiełkownika.

amadyna1471 - 2013-06-29, 21:32

Alan1980, Spróbuj do wody w trakcie namaczania dodać kilka kropel octu winnego dla ptaków ,nie powinno być problemy z pleśnią wtedy a i ptaki skorzystają ;-)
Alan1980 - 2013-08-05, 16:20

Sam przekonałem się jak ważna w kiełkowaniu jest jakość ziaren. Do tej pory starałem się kiełkować co popadło, ale zawsze coś było nie tak. A to ziarno długo wschodziło, szybko pojawiała się pleśń lub nie ładnie pachniało. W chwili obecnej kiełkuję mieszankę Deli Nature 33 i nie mam już żadnych problemów z kiełkowaniem mimo, że nadal używam tej samej kiełkownicy co wcześniej.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group